Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa

Mizeria jest kwintesencją polskiej kuchni. Choć można zajadać ją przez cały rok, w szczególności kojarzy nam się z ciepłymi miesiącami. W tym roku proponujemy lekkie odstępstwo od klasyki i przygotowanie pysznej mizerii trochę inaczej. Wystarczy, że zamiast na ogórka użyjecie pysznej i chrupiącej cukinii.
Mizeria z cukinii smakuje wyśmienicie
Klasyczna wersja mizerii tworzona jest na bazie zielonego ogórka. Do warzywa dodaje się śmietanę oraz przyprawy. Takie połączenie, choć pyszne, można nieco unowocześnić. Ogórka z powodzeniem zastąpicie cukinią.
Cukinia często gości w naszej kuchni jako dodatek do dań. Przeważnie dusimy ją i podajemy na ciepło. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że równie pysznie smakuje ona na surowo. Koniecznie przekonajcie się o tym, serwując ją jako gwiazdę mizerii.
Smutny finał Kuchennych Rewolucji. „Strasznie mi przykro”
Przepis na zaskakującą mizerie z cukinią
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- koperek
Jak zrobić fenomenalną mizerię z cukinii?
Cukinię do mizerii starannie wyszoruj. Odkrój od niej końcówki z obu stron. Pozostałą część warzywa pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski.
Zawartość miski oprósz solą i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie cukinia powinna zmięknąć. Po upływie tego czasu dodaj do niej śmietanę oraz jogurt. Całość wymieszaj.
Mizerię z cukinii dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Dosyp do niej także posiekany koperek. Całość ponownie staranie wymieszaj. Pyszna mizeria z cukinii gotowa jest do podania. Okrasa podkręca smak swojej surówki niespodziewanym dodatkiem. Magda Gessler uznaje tylko 2 rodzaje śmietany do mizerii.






































