Smakosze.pl

Canva zia_susha

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa

28 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Mizeria jest kwintesencją polskiej kuchni. Choć można zajadać ją przez cały rok, w szczególności kojarzy nam się z ciepłymi miesiącami. W tym roku proponujemy lekkie odstępstwo od klasyki i przygotowanie pysznej mizerii trochę inaczej. Wystarczy, że zamiast na ogórka użyjecie pysznej i chrupiącej cukinii.

Mizeria z cukinii smakuje wyśmienicie

Klasyczna wersja mizerii tworzona jest na bazie zielonego ogórka. Do warzywa dodaje się śmietanę oraz przyprawy. Takie połączenie, choć pyszne, można nieco unowocześnić. Ogórka z powodzeniem zastąpicie cukinią.

Cukinia często gości w naszej kuchni jako dodatek do dań. Przeważnie dusimy ją i podajemy na ciepło. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że równie pysznie smakuje ona na surowo. Koniecznie przekonajcie się o tym, serwując ją jako gwiazdę mizerii.

 

dramat w Kuchennych Rewolucjach

Smutny finał Kuchennych Rewolucji. „Strasznie mi przykro”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na zaskakującą mizerie z cukinią

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • koperek

Jak zrobić fenomenalną mizerię z cukinii?

Cukinię do mizerii starannie wyszoruj. Odkrój od niej końcówki z obu stron. Pozostałą część warzywa pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski.

Zawartość miski oprósz solą i odstaw na 20-30 minut. W tym czasie cukinia powinna zmięknąć. Po upływie tego czasu dodaj do niej śmietanę oraz jogurt. Całość wymieszaj.

Mizerię z cukinii dopraw pieprzem i odrobiną cukru. Dosyp do niej także posiekany koperek. Całość ponownie staranie wymieszaj. Pyszna mizeria z cukinii gotowa jest do podania. Okrasa podkręca smak swojej surówki niespodziewanym dodatkiem . Magda Gessler uznaje tylko 2 rodzaje śmietany do mizerii .

cukinia na mizerię.png
Canva / topschool
rosół z nowalijkami

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

CZYTAJ DALEJ
Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >