Napar z imbiru i kurkumy na lepsze trawienie. W sam raz po świątecznych ucztach
Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil.
Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe.
Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.
Przepis na napar z imbiru i kurkumy
Składniki:
-
1 cm kawałek imbiru
-
2 cm kawałek korzenia kurkumy
-
sok z połówki cytryny
-
1 łyżeczka miodu
-
dwie duże szczypty czarnego pieprzu
-
kubek gorącej wody
Na początku obierz oba korzenie ze skórki. Najwygodniej zrobić to za pomocą łyżeczki, którą krawędzią skrobie się powierzchnie korzeni. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach wprost do kubka.
Zalej je gorącą, niewrzącą wodą, przykryj naczynie spodeczkiem i odstaw je na 10 minut w bezpieczne miejsce. Przez ten czas napar zaparzy się i korzystnie działające na organizm człowieka substancję przenikną do wody.
Odcedź napój przez sitko i przelej go do czystej szklanki. Dodaj do niego sok z cytryny, łyżeczkę miodu oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj dokładnie i wypij, gdy jest jeszcze ciepły - wtedy zadziała najlepiej.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
-
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
-
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: kingaparuzel