Nie jedz ich na surowo, wyciśnij z nich sok. Ma niezwykłe zalety
Już za niedługo na ryneczkach i straganach pojawi się aronia. Ten niedoceniany owoc ma wiele cennych właściwości. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób go przygotować, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Jest ich więcej, niż mogłoby się wydawać.
Jeden z najcenniejszych owoców
Nie od dziś wiadomo, że owoce to najzdrowsze produkty, które dostarczają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych okazuje się aronia. Ten mało popularny i omijany owoc ma wiele zalet.
Poznaj je wszystkie. Pamiętaj także, że najwięcej prozdrowotnych właściwości owoc będzie miał, jeżeli przygotujesz go w odpowiedni sposób. O wszystkim dowiesz się z dalszej części artykułu.
Aronia nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Aronia jest zdrowa, ponieważ zawiera się w niej sporo witaminy z grupy P, co sprawia, że jest bogata w bioflanoidy. Ten składnik odpowiada za ochronę przed wirusami, grzybami i bakteriami. W dodatku owoc chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
W aronii zawarta jest również witamina C, która polepsza kondycję skóry, włosów i paznokci. Najistotniejszą zaletą spożywania aronii jest jednak to, że zawarta w niej rutyna i antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne nawet te, które znajdują cię oczach. Dzięki temu opóźnia się pojawienie zaćmy, jaskry oraz degeneracji plamki żółtej w siatkówce.
Jak jeść aronię?
Jak widzisz, aronia ma sporo zalet i właściwości. Jednak aby miała je wszystkie, owoc musi być odpowiednio podany. Okazuje się, że nie wystarczy jeść aronii na surowo. Jest najzdrowsza w formie płynnej, dlatego przygotuj z niej sok. Wtedy napój będzie bogaty w mikroelementy i makroelementy.
Są to między innymi: miedź, wapń, żelazo oraz jod. Pij go codziennie, ale nie więcej niż 50 mililitrów. Może dodawać sok również do wody i herbaty. Wszystkie cenne witaminy i wartości odżywcze trafią bezpośrednio do twojego organizmu. Sprawdź, jaka zupa jest najlepsza na lato oraz zobacz, co dodać do lecza, aby było smaczniejsze .