Smakosze.pl Dieta Nie jedz ich na surowo, wyciśnij z nich sok. Ma niezwykłe zalety
Fot.

Nie jedz ich na surowo, wyciśnij z nich sok. Ma niezwykłe zalety

14 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już za niedługo na ryneczkach i straganach pojawi się aronia. Ten niedoceniany owoc ma wiele cennych właściwości. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób go przygotować, a o wszystkich jego zaletach przekonasz się sama. Jest ich więcej, niż mogłoby się wydawać.

Jeden z najcenniejszych owoców

Nie od dziś wiadomo, że owoce to najzdrowsze produkty, które dostarczają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych okazuje się aronia. Ten mało popularny i omijany owoc ma wiele zalet.

Poznaj je wszystkie. Pamiętaj także, że najwięcej prozdrowotnych właściwości owoc będzie miał, jeżeli przygotujesz go w odpowiedni sposób. O wszystkim dowiesz się z dalszej części artykułu.

aronia.jpg
Fot. Canva/MahirM

Aronia nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Aronia jest zdrowa, ponieważ zawiera się w niej sporo witaminy z grupy P, co sprawia, że jest bogata w bioflanoidy. Ten składnik odpowiada za ochronę przed wirusami, grzybami i bakteriami. W dodatku owoc chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

W aronii  zawarta jest również witamina C, która polepsza kondycję skóry, włosów i paznokci. Najistotniejszą zaletą spożywania aronii jest jednak to, że zawarta w niej rutyna i antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne nawet te, które znajdują cię oczach. Dzięki temu opóźnia się pojawienie zaćmy, jaskry oraz degeneracji plamki żółtej w siatkówce.

Jak jeść aronię?

Jak widzisz, aronia ma sporo zalet i właściwości. Jednak aby miała je wszystkie, owoc musi być odpowiednio podany. Okazuje się, że nie wystarczy jeść aronii na surowo. Jest najzdrowsza w formie płynnej, dlatego przygotuj z niej sok. Wtedy napój będzie bogaty w mikroelementy i makroelementy.

Są to między innymi: miedź, wapń, żelazo oraz jod. Pij go codziennie, ale nie więcej niż 50 mililitrów. Może dodawać sok również do wody i herbaty. Wszystkie cenne witaminy i wartości odżywcze trafią bezpośrednio do twojego organizmu. Sprawdź, jaka zupa jest najlepsza na lato oraz zobacz, co dodać do lecza, aby było smaczniejsze .

sok z aronii.jpg
Fot. Canva/juefraphoto
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy