Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji
Kwiaty akacji widzimy w parkach i ogrodach. Jednak czy te luźno zwisające kwiaty w kolorze białym nadają się do jedzenia? Tak! Sprawdzą się jako domowy syrop przy przeziębieniu i uporczywym kaszlu. Kwiaty akacji mają właściwości lecznicze i właśnie kwitną.
Kwiaty akacji, czyli meble i kosmetyka
Kwiaty akacji są białe i zwisające. Możesz dostrzec je w parkach, ale być może w swoim mieszkaniu masz meble wykonane akcji. Jest ono wytrzymałe, dlatego z powodzeniem wykorzystuje się je w przemyśle meblarskim i do produkcji narzędzi ogrodowych.
Z kwiatów akcji chętnie korzysta też przemysł perfumeryjny, dlatego że kwiaty te zawierają wartościowe olejki. Natomiast w warunkach domowych niektóre panie stosują napar z kwiatów akacji do przemywania cery z problemami naczyniowymi i stanami zapalnymi.
Kwiaty akcji, czyli piękne i lecznicze
Kwiaty akacji słyną z cennych wartości leczniczych. Stosuje się je w ziołolecznictwie, ponieważ zawierają związki aktywne, takie jak: flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne i sole mineralne. Dawniej kwiaty akacji wykorzystywano w problemach z trawieniem, bezsennością i jako środek o działaniu moczopędnym.
Te drobne białe kwiaty są bardzo delikatne, dlatego zaleca się ostrożność przy ich zbieraniu. Kwiaty akacji kwitną w maju i czerwcu, charakteryzują się pięknym zapachem, który jest wyczuwalny nawet w suszonych kwiatach . Z kwiatów tego powszechnego w Polsce drzewa można przygotować nalewki, herbatę, czy konfitury. Niektórzy wykorzystują kwiaty akacji w cieście naleśnikowym albo jako dodatek do wypieków. Warto też przygotować syrop, który będzie skutecznym lekarstwem na kaszel i podczas przeziębienia.
Jak przygotować domowy syrop z kwiatów akacji?
Składniki:
- 300 g kwiatów akacji
- 2 ½ litra wody
- 1 kg cukru
- 3 cytryny
Świeże kwiaty rozkładamy na stole i zostawiamy na godzinę, by ewentualne robaki wyszły z kwiatów. Obrywamy kwiaty i wkładamy do dużego garnka, zalewamy gotującą się wodą, tak by były całe zanurzone. Cytryny szorujemy, ścinamy skórę bez białego miąższu i dodajemy do kwiatów. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Wyparzamy butelki na syrop. Po upływie doby odcedzamy kwiaty, sito wykładamy potrójną gazą i powoli przelewamy. Za każdym razem solidnie wyciskamy kwiaty. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryn. Syrop wlewamy do buteleczek, stawiamy do góry dnem na 5 minut i wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę 130 stopni. Pasteryzujemy maksymalnie 20 minut. Syrop w butelkach nie powinien wrzeć lub syczeć. Butelki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Pisaliśmy o syropie z pędów sosny. Podawaliśmy też przepis na syrop z mniszka.