Smakosze.pl Przepisy Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji
Canva/PlazacCameraman

Nie przegap okazji, bo właśnie kwitnie. Te przysmaki zrobisz z kwiatów akacji

7 czerwca 2023

Kwiaty akacji widzimy w parkach i ogrodach. Jednak czy te luźno zwisające kwiaty w kolorze białym nadają się do jedzenia? Tak! Sprawdzą się jako domowy syrop przy przeziębieniu i uporczywym kaszlu. Kwiaty akacji mają właściwości lecznicze i właśnie kwitną.

Kwiaty akacji, czyli meble i kosmetyka

Kwiaty akacji są białe i zwisające. Możesz dostrzec je w parkach, ale być może w swoim mieszkaniu masz meble wykonane akcji. Jest ono wytrzymałe, dlatego z powodzeniem wykorzystuje się je w przemyśle meblarskim i do produkcji narzędzi ogrodowych.

Z kwiatów akcji chętnie korzysta też przemysł perfumeryjny, dlatego że kwiaty te zawierają wartościowe olejki. Natomiast w warunkach domowych niektóre panie stosują napar z kwiatów akacji do przemywania cery z problemami naczyniowymi i stanami zapalnymi.

Nie wystarczy sama woda. Skuteczne mycie truskawek zapewnią te 2 dodatki

Kwiaty akcji, czyli piękne i lecznicze

Kwiaty akacji słyną z cennych wartości leczniczych. Stosuje się je w ziołolecznictwie, ponieważ zawierają związki aktywne, takie jak: flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne i sole mineralne. Dawniej kwiaty akacji wykorzystywano w problemach z trawieniem, bezsennością i jako środek o działaniu moczopędnym.

Te drobne białe kwiaty są bardzo delikatne, dlatego zaleca się ostrożność przy ich zbieraniu. Kwiaty akacji kwitną w maju i czerwcu, charakteryzują się pięknym zapachem, który jest wyczuwalny nawet w suszonych kwiatach . Z kwiatów tego powszechnego w Polsce drzewa można przygotować nalewki, herbatę, czy konfitury. Niektórzy wykorzystują kwiaty akacji w cieście naleśnikowym albo jako dodatek do wypieków. Warto też przygotować syrop, który będzie skutecznym lekarstwem na kaszel i podczas przeziębienia.

Jak przygotować domowy syrop z kwiatów akacji?

Składniki:

  • 300 g kwiatów akacji
  • 2 ½ litra wody
  • 1 kg cukru
  • 3 cytryny

Świeże kwiaty rozkładamy na stole i zostawiamy na godzinę, by ewentualne robaki wyszły z kwiatów. Obrywamy kwiaty i wkładamy do dużego garnka, zalewamy gotującą się wodą, tak by były całe zanurzone. Cytryny szorujemy, ścinamy skórę bez białego miąższu i dodajemy do kwiatów. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką.

Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Wyparzamy butelki na syrop. Po upływie doby odcedzamy kwiaty, sito wykładamy potrójną gazą i powoli przelewamy. Za każdym razem solidnie wyciskamy kwiaty. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryn. Syrop wlewamy do buteleczek, stawiamy do góry dnem na 5 minut i wkładamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę 130 stopni. Pasteryzujemy maksymalnie 20 minut. Syrop w butelkach nie powinien wrzeć lub syczeć. Butelki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Pisaliśmy o syropie z pędów sosny. Podawaliśmy też przepis na syrop z mniszka.

syrop z kwiatów akacji
Canva/AGfoto
Na tym weselu nie będzie schabowych, ani rosołu. Znany muzyk już zdecydował
Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy