Smakosze.pl Przepisy Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit
Fot. Canva

Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit

22 maja 2024

Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.

Skórki arbuza pełne wartości

Arbuzy są słodkie i soczyste. Do tego znakomicie gaszą pragnienie i są doskonałe podczas upałów. Zajadamy się nimi bez opamiętania, a skórki wyrzucamy do kosza. Jednak warto wiedzieć, że możemy jeszcze je wykorzystać w kuchni . Skórki arbuza bogate są w witaminę C, B6, potas oraz błonnik .

Zawierają też cenną cytrulinę, która sprawia, że mięśnie nie odczuwają dotkliwego zmęczenia szczególnie podczas treningu . Dlatego poznajcie patent na wykorzystanie skórek z tego owocu w kuchni. Efekt jest zaskakujący, ale jednocześnie pyszny . Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

skórka arbuza
Fot. YouTube/AsenanınMutfağı
Dziś się zaczęło, w Dino powariowali. Klienci przecierają oczy ze zdumienia

Jak wykorzystać skórki arbuza w kuchni?

Składniki:

  • skórki z niedużego arbuza
  • 300 g miąższu arbuza
  • ¾ kg cukru
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie dżemu ze skórek arbuza zacznijcie od pokrojeni skórek w kostkę i wrzucenia ich do garnka. Dołóżcie też pokrojonego arbuza i wsypcie cukier . Znów warstwa skórek i warstwa cukru. Garnek odstawcie na około 2 godziny.

Po upływie tego czasu garnek wstawcie na ogień i gotujcie około 35 minut. Potem zblendujcie składniki i gotujcie jeszcze 60 minut . Wlejcie sok z cytryny, wsypcie kwasek i wszystko wymieszajcie. Pamiętajcie o częstym mieszaniu podczas gotowania. Po kilku minutach odstawcie garnek z dżemem do ostygnięcia.

Dżem ze skórek arbuza smaczny i zdrowy

Gdy dżem ze skórek arbuza ostygnie i zgęstnieje, to można od razu go podawać. Będzie smakował ze świeżym pieczywem, ale też z deserami . Taki dżem pasuje do twarożku, lodów , jogurtów i owsianki.

Delikatnie słodki i nieco kwaśny jest pełen witamin i wyjątkowego smaku . Warto sięgnąć po ten przepis , bo efekt zaskoczy niejednego smakosza. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny chleb w piekarniku. Podawaliśmy przepis na sałatkę, którą zrobisz w zaledwie 15 minut.

skórka arbuza
Fot. YouTube/AsenanınMutfağı
Ułóż boczek na papierze do pieczenia i zawiń w rulon. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Makłowicz podjął współpracę ze znaną lodziarnią. Nie uwierzysz, na jakie smaki postawił
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy