Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.05.2024 08:04

Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu

sałatka z jajkiem
fot. youtube.com/zdrowakuchnia

Przygotowanie tej ekspresowej sałatki zajmuje tyle co ugotowanie jajek na twardo. Tymczasem efekt jest piorunujący, jest ona bowiem nie tylko bardzo smaczna, lecz także sycąca i zarazem niskokaloryczna. Warto dołączyć ten przepis do swojego zbioru sposobów na lżejsze i mniej kaloryczne jedzenie.

Sałatka z kapustą i jajkiem

Za dietetyczny efekt tego przepisu odpowiadają zarówno składniki, jak i niezwykły sos. Nawet tłuszcze zawarte w tej sałatce należą do najlepszych w swojej kategorii produktów – jest to bowiem oliwa z oliwek, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne w naszej diecie.

Przede wszystkim jednak pozbywamy się z naszej sałatki nadmiaru węglowodanów, zastępując je jajkiem – źródłem świetnie przyswajalnego białka. A także kapustą, która przy niskiej kaloryczności daje długotrwałe uczucie sytości. Kapusta, jak wiadomo, jest najlepszym sprzymierzeńcem diet odchudzających i ten przepis po raz kolejny to potwierdza.

oddzielanie żółtka od białka
fot. youtube.com/zdrowakuchnia
Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent

Dietetyczna sałatka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowa kuchnia. Taka sałatka może się też zmienić w pełne danie po dodaniu chudej wędzonej ryby – kolejnego sprzymierzeńca diety, doskonałego źródła białka i kwasów omega, którego na co dzień jadamy za mało.

Składniki

  • 4 jajka na twardo
  • Ok. 300 g kapusty
  • Opcjonalnie: 200 g wędzonej ryby
  • 1 duży lub 2 małe surowe ogórki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 małe opakowanie (170 g) gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Dressing sałatkowy z żółtek

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do salaterki. Jajka na twardo obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze kroimy w paski i dodajemy do sałatki. Razem z nimi dorzucamy posiekaną dymkę i ogórka pokrojonego w półplasterki. Jeśli dodajemy rybę, dzielimy ją na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki na tym etapie.

Żółtka rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy jogurt i łyżeczkę musztardy. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na jednolity dressing. Dodajemy na końcu oliwę i jeszcze raz mieszamy. Dressing wylewamy do salaterki i mieszamy ze składnikami sałatki. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, a następnie podajemy.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną rybę jak w Neapolu i wiosenną zupę według Tomasza Strzelczyka.

gotowa sałatka dietetyczna
fot. youtube.com/zdrowakuchnia