Smakosze.pl Przepisy Nie wyrzucam ziemniaków, które zostały z obiadu. W kilka chwil robię z nich kluski lepsze, niż kopytka
Fot. Shutterstock

Nie wyrzucam ziemniaków, które zostały z obiadu. W kilka chwil robię z nich kluski lepsze, niż kopytka

6 listopada 2024

Z przepisami takimi jak ten warto od razu nagotować za dużo ziemniaków. Nie ma sposobu, żeby zmarnowały się w polskiej lodówce ugotowane kartofle. Mamy przecież przepisy na doskonałe kluski, które uratują każdą nadmiarową sztukę ziemniaka.

Kluski ziemniaczane

Kluski takie jak te przygotować można nie tylko z ugotowanych ziemniaków, lecz także z kartoflanego purée. Wystarczy dodać do niego trzy składniki. Następnie już tylko kilka minut gotowania – i gotowe.

Te ekspresowe kluski przygotowuje się podobnie jak leniwe. Dzięki temu nie trzeba zagniatać ich na stolnicy. Jest to więc szybkie danie, po którym dodatkowo nie ma dużo sprzątania.

masa ziemniaczana
fot. youtube.com/sprintcooking
Z 7 składników robię najwilgotniejszą babkę twarogową. Prosto, pysznie i tanio

Kluski z ugotowanych ziemniaków

Ilustracje w tym przepisie pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka podaje tam takie kluski z duszonymi pieczarkami i cebulą. Doskonale odnajdą się one także jako dodatek do gulaszu czy sosu warzywnego .

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • Sól i pieprz

Leniwe kopytka

Jeśli ziemniaki są ugotowane i wystudzone , podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej, by łatwiej ugnieć je z masłem. Ubijamy je w misce, a następnie dodajemy jajko i sól i mieszamy na jednolitą masę.

Do ziemniaków dodajemy kolejno mąkę ziemniaczaną i pszenną . Wyrabiamy, aż składniki się połącz. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Porcje na kluski odmierzamy łyżką i przekładamy do gorącej wody podobnie, jak kładzie się kluski leniwe. Kuski z ugotowanych ziemniaków gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia .

Wypróbuj też przepis na szarlotkę pod kruszonką i sposób na przyspieszenie gotowania buraków .

kluski z pieczarkami
fot. youtube.com/sprintcooking
Tomasz Jakubiak zupełnie się tego nie spodziewał. Schorowany kucharz może się cieszyć
Wachowicz zawsze gotuje krupnik na tym mięsie. Wychodzi idealnie smaczny i sycący
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy