Nietypowe, zaskakujące purre z suszonymi pomidormi
Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat , któremu nie oprze się żaden smakosz.
Przepis na zapiekane purée ziemniaczane
Składniki:
-
7 średnich ziemniaków
-
50 ml śmietany 18%
-
10 sztuk suszonych pomidorów ze słoika
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki kukurydzy konserwowej
-
30 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego
-
po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i oregano w proszku
-
szczypta soli do smaku
-
oliwa z pomidorów suszonych wedle uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzone rozdrabniamy na purée przy użyciu tłuczka, a następnie dokładnie miksujemy ze śmietaną. Do masy dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek .
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a jego dno posypujemy rozmarynem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z odcedzoną kukurydzą z puszki i suszonym oregano.
Do naczynia wykładamy połowę purée ziemniaczanego. Układamy na nim mieszankę kukurydzy i pomidorów. Przykrywamy ją resztą purée i skrapiamy oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami . Posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy przez 12-15 minut .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaczane purée serwujemy jako samodzielne danie lub do grillowanych warzyw, pieczonej ryby czy mięsnych klopsików . Doskonale smakuje też jako dodatek do zupy z botwiny. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis