Niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni
Jeśli znudziła wam się już pomidorowa, ogórkowa i krupnik czas poszukać inspiracji na nową zupę. Najlepiej sięgnąć po typowo jesienne warzywa, bo teraz są najwartościowsze. Dynia będzie doskonała. Zdradzimy wam niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni.
Ania Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Lubi i umie gotować, a największą popularność zyskała będąc jurorką programów MasterChef i MasterChef Junior. Jej pomysły na potrawy są zaskakujące, choć całkiem proste do wykonania.
Tym razem przygotowała bardzo ciekawą zupę z dyni. Nie jest to zwykły krem, ale bardzo pożywna zupa. Efekt ten Ania Starmach uzyskała, wzbogacając zupę dyniową w mięsne pulpeciki. Potrawa wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Niedawno na naszych stronach publikowaliśmy też inne przepisy Ani Staramach. Wśród nich jest niezawodny przepis na sałatkę jarzynową oraz szarlotka z pięciu składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni
Składniki:
na zupę:
ok. 1 kg miąższu dyni
3 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 szklanka bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
gałka muszkatołowa
świeża kolendra lub natka pietruszki
sól, pieprz
na pulpety:
300 g mielonego mięsa z indyka
2 ząbki czosnku
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
papryka mielona ostra i słodka
kurkuma
sól, pieprz
Przygotowanie zupy z dyni z pulpecikami
Miąższ dyni pokrój na kawałki, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i obrane ząbki czosnku, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 30 min w 190 st. C.
W garnku zagotuj bulion. Dodaj podpieczone warzywa oraz mleczko kokosowe, zagotuj, zmiksuj na gładki krem. Zupę dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do mielonego mięsa z indyka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podprażone i ostudzone pestki słonecznika i dyni. Wymieszaj masę, dopraw ją papryką, kurkumą, solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formuj małe pulpeciki i kładź je do gotującej się zupy. Całość gotuj ok. 15 minut. Zupę podawaj posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Możesz ją podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/furo_felix
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniastarmach