Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 01.10.2021 02:00

Niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni

Projekt bez tytułu - 2021-10-01T184935.090
canva/margouillatphotos

Jeśli znudziła wam się już pomidorowa, ogórkowa i krupnik czas poszukać inspiracji na nową zupę. Najlepiej sięgnąć po typowo jesienne warzywa, bo teraz są najwartościowsze. Dynia będzie doskonała. Zdradzimy wam niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni.

Ania Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Lubi i umie gotować, a największą popularność zyskała będąc jurorką programów MasterChef i MasterChef Junior. Jej pomysły na potrawy są zaskakujące, choć całkiem proste do wykonania.

Tym razem przygotowała bardzo ciekawą zupę z dyni. Nie jest to zwykły krem, ale bardzo pożywna zupa. Efekt ten Ania Starmach uzyskała, wzbogacając zupę dyniową w mięsne pulpeciki. Potrawa wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Niedawno na naszych stronach publikowaliśmy też inne przepisy Ani Staramach. Wśród nich jest niezawodny przepis na sałatkę jarzynową oraz szarlotka z pięciu składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni

Składniki:

na zupę:

  • ok. 1 kg miąższu dyni

  • 3 pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • gałka muszkatołowa

  • świeża kolendra lub natka pietruszki

  • sól, pieprz

na pulpety:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka pestek słonecznika

  • 1 łyżka pestek dyni

  • papryka mielona ostra i słodka

  • kurkuma

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy z dyni z pulpecikami

Miąższ dyni pokrój na kawałki, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i obrane ząbki czosnku, skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 30 min w 190 st. C.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj podpieczone warzywa oraz mleczko kokosowe, zagotuj, zmiksuj na gładki krem. Zupę dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do mielonego mięsa z indyka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podprażone i ostudzone pestki słonecznika i dyni. Wymieszaj masę, dopraw ją papryką, kurkumą, solą i pieprzem.

Z mięsnej masy formuj małe pulpeciki i kładź je do gotującej się zupy. Całość gotuj ok. 15 minut. Zupę podawaj posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Możesz ją podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

pieczona dynia
pieczona dynia

Źródło zdjęcia: canva/furo_felix

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram