Smakosze.pl
sałatka jarzynowa

canva/springtime78

Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

14 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach.

Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę.

Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 1 mały seler

  • 2 ziemniaki

  • 2 twarde jabłka

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

  • sól, pieprz

Ciasto

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, zagotuj, lekko posól, gotuj, aż będą miękkie. Warzywa odcedź, wystudź, pokrój w niedużą kostkę.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę (wcześniej możesz je obrać ze skórki). Jabłka i ogórki dodaj do warzyw razem z odcedzonym groszkiem.

Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i chrzanem. Sałatkę oprósz solą i pieprzem, polej przygotowanym sosem, wymieszaj.

marchewka

marchewka

Źródło zdjęcia: canva/Patricia Mado

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na kultowe ciasto "Zebra"

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >