Smakosze.pl Przepisy Niezwykły sposób na placki ziemniaczane bez smażenia i bez pieczenia
canva/ oksanashufrych

Niezwykły sposób na placki ziemniaczane bez smażenia i bez pieczenia

17 września 2021

Placki ziemniaczane to danie, które sprawdzi się doskonale jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Spróbuj ich w wersji gotowanej z dodatkiem sera, a już nigdy nie wrócisz do klasyki.

Ziemniak to warzywo, które znajdzie wiele zastosowań w naszej kuchni, więc nie musisz ograniczać się tylko do ich gotowania. Z tej pysznej bulwy z powodzeniem przyrządzisz kluski, kotlety oraz placki ziemniaczane.

Dziś proponujemy ci przepis, który jest nie tylko prosty, ale też pomoże ci wykorzystać gotowane ziemniaki, które być może zalegają w twojej lodówce. Receptura ta nie przewiduje ścierania warzyw i smażenia, więc ich przygotowanie nie będzie wymagało posiadania dodatkowego sprzętu kuchennego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 kg mąki

  • 3 jaja

  • 2 łyżki mąki ziemniaczana

  • 800 g twarogu

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na omastę (opcjonalnie):

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 biała cebula

  • pęczek szczypiorku

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i studzimy. Następnie mielimy je i mieszamy z mąkami i jajami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy na czas przygotowania farszu.

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy przyprawy do smaku i starannie mieszamy. Z przygotowanych wcześniej ziemniaków formujemy placki, nakładamy łyżką farsz i dokładnie zalepiamy, tworząc owalne placuszki. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut .

Gotowe placki ziemniaczane wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i wykładamy na talerze. Przygotowujemy omastę (opcjonalnie). Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy posiekaną cebulę i szczypiorek, smażymy przysmażyć. Tak przygotowaną omastą polewamy placuszki.

placki ziemniaczane z serem
placki ziemniaczane z serem

Źródło zdjęcia: canva/freeskyline

Danie w wersji wegetariańskiej możemy zaserwować z pysznym sosem z grzybów leśnych . Jeśli natomiast chciałbyś spróbować ziemniaków w wersji pieczonej, sprawdź ten kultowy przepis .

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy