Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Show-biznes od kuchni > Nowe nagranie Tomasza Jakubiaka. Na takie wieści czekała cała Polska
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.02.2025 10:49

Nowe nagranie Tomasza Jakubiaka. Na takie wieści czekała cała Polska

jakubiak
Fot. Instagram/tomasz_jakubiak

Kucharz, którego losy fani śledzą z uwagą, opublikował w sieci nowe nagranie. Tomasz Jakubiak ma dla nas nie jedną, a dwie dobre wiadomości. Jedna z nich dotyczy jego planów zawodowych.

Tomasz Jakubiak czuje się lepiej

Tomasz Jakubiak, który od kilku miesięcy choruje na raka, informuje nas regularnie o postępach swojego leczenia. Częściowo jest to pewnie dług wdzięczności – jego zbiórkę pieniędzy w internecie wsparło ponad 26 tys. osób. Jeszcze więcej najwyraźniej czeka na informacje o postępach zdrowienia, bo pod ostatnim filmikiem na Instagramie znalazło się niemal 50 tys. serduszek.

Serduszka te były jednak zasłużone, bo kucharz ma dla nas dobre wieści. Zwiastuje je już sam wygląd. Jak zauważyli komentujący, w nagraniu z 21 lutego Jakubiak wygląda naprawdę dobrze. Jedni dostrzegają, że „nabrał kolorów”, inni mówią o iskrze w oku, a z jego słów bije energia i nadzieja.

Z ziemniaków robię proste kluseczki. 100 razy lepsze niż klasyczne kopytka

Leczenie Tomasza Jakubiaka przynosi skutek

Sam Tomasz Jakubiak przyznał, że chemoterapia, której w tej chwili się poddaje, przynosi skutek.

Jeszcze są duże problemy oczywiście z poruszaniem i z innymi rzeczami, ale słuchajcie, jest naprawdę do przodu, bo markery nowotworowe mi całkiem spadły fajnie – wyjaśnia kucharz.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Takie informacje rzeczywiście budzą nadzieję, nie tylko w osobach, do których skierowany jest przekaz. Nadzieję widać też w planach Jakubiaka, który mimo swojego stanu, ma ambitne zamierzenia jeśli chodzi o pracę. Zdradził, że pracuje nad książką kucharską.

książka kucharska
fot. Canva

Jakubiak pisze książkę o mięsie

Jak wiecie, jestem w trakcie pisania swojego największego kulinarnego dzieła, czyli książki stricte o mięsie (…). Co w takiej książce chcielibyście znaleźć? Jakiego rodzaju przepisy, jakiego rodzaju rozdziały? Czy śniadania i obiadokolacje, czego nienawidzę? Czy początek dnia, później szaszłyki, kanapki, jakieś inne rzeczy? Podrzućcie ciekawe tipy – proponuje Tomasz Jakubiak.

Kucharz dodał, że ma dużo czasu i jest gotów dopracować tę książkę do perfekcji. Ma także plan na włączenie do projektu swojego przyjaciela Jurka Sobieniaka, współgospodarza programu M jak Mięso w kanale Kuchnia+.

Jaka będzie książka o mięsie?

Komentujący podchwycili prośbę Jakubiaka o pomysły na książkę. 

fajnie jak były by jakieś marynaty już już ktoś wspomniał kaczkę uwielbiam pod każdą postacią. I najróżniejsze mięsa z piekarnika w kawałkach z warzywami [pisownia oryginalna] – napisała jedna z nich.

Kto inny przyszedł z niemal gotowym konspektem:

1. Jak wybrać dobre mięsko 2. Gdzie kupować mięso 3. Jakiego mięsa nie kupować 4. Co zrobić aby mięso nie było ciężarem dla organizmu - jak ułatwić trawienie. 5. Jak przygotować mięsko aby było chrupiące na zewnątrz a miękkie delikatne i soczyste w środku. 6 jak robić mięsko by oddało swój cały smak w ustach. 7. Przepis na demi glace w Twojej wersji – zaproponował.

Nie wiemy jeszcze, kiedy ukaże się nowa książka Tomasza Jakubiaka. Jednak energia, z którą się do niej przymierza, każe być dobrej myśli.

Przeczytaj też nasze wspomnienie o twórcy Nutelli i dowiedz się więcej o czosnku niedźwiedzim.

mięso pieczone
fot. Canva