Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kuchnia Smakoszy > Zmarł w walentynki. Świat żegna ojca Nutelli
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.02.2025 07:00

Zmarł w walentynki. Świat żegna ojca Nutelli

ojciec Nutelli
Fot. Facebook/Rotary Club Alba, Canva/Jonathan Borba z Pexels

Francisco Rivella żył na tyle długo, by zobaczyć, jak jego dziecko – Nutella – dorasta. I jak schodzi na złą drogę. Jednak jego wynalazek był błyskotliwy i zrobił zasłużoną karierę.

Twórca Nutelli nie żyje

Świadek stulecia. Tak można powiedzieć o włoskim chemiku Francesco Rivelli, który 14 lutego 2025 roku zmarł w wieku 97 lat. Był przed czterdziestką kiedy, jako doświadczony już stażem chemik w firmie Ferrero, wypuścił na świat coś, co stało się najsłynniejszym czekoladowym smarowidłem do chleba.

Rivella dołączył do Ferrero świezo po studiach, w 1952 roku. Podjął pracę w laboratorium chemicznym, w którym narodziło się wiele spośród marek, które dziś kojarzymy z włoską firmą. Sama firma była wtedy młoda – Francesco Ferrero założył ją zaraz po wojnie, w 1946 roku.

ojciec Nutelli.jpg
Fot. Facebook/Rotary Club Alba
Rekordowa cena pączków w Polsce. Padła trzycyfrowa liczba

Narodziny Nutelli

Pierwsza wersja Nutelli powstała wkrótce potem. Nazywała się Giandujot, co pochodziło od słowa gianduja. Określa się tak mieszaninę miazgi z orzechów laskowych i czekolady. Oryginał był więc oparty w dużej mierze o tłuszcz z orzechów, co czyniło go całkiem zdrowym produktem. Giandujot sprzedawany był w postaci stałej, dało się go jednak rozsmarowywać na chlebie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

W kolejnych wcieleniach smarowidło stało się SuperCrema, zmieniając przy okazji konsystencję na łatwiejszą do smarowania. Dopiero ponad dekadę później, w 1964 roku, powstała właściwa Nutella – połączenie orzechów włoskich i kremu kakaowego.

nutella.jpg
Fot. Canva

Klątwa Nutelli?

Jak informuje dziś producent Nutelli – w dalszym ciągu ten sam, który wprowadził ją na rynek – dzisiejsze smarowidło składa się z siedmiu składników. Są to cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, mleko, kakao, lecytyna i wanilina. Wszechobecny dziś olej z owoców palmy oleistej nie cieszy się jednak uznaniem dietetyków. Zawiera on w połowie tłuszcze nasycone, a zatem nie najlepsze dla naszego organizmu.

Skład Nutelli zapewne zmieniany był stopniowo. Sam Rivella był oczywiście od lat na emeryturze i zajmował się uprawą owoców. Doczekał się też trzech synów i siedmioro wnucząt. Co ciekawe, również w walentynki, dokładnie 10 lat wcześniej, zmarł jego współpracownik i szef, dziedzic firmy Ferrero imieniem Michele. 

Ferrero Rocher.jpg
Fot. Canva

Polacy chętnie sięgają po kultowe smarowidło

Nutellę można dziś kupić praktycznie w każdym sklepie. Jednak cukier na pierwszym miejscu składu i zawartość oleju palmowego sprawiają, że chętniej sięgamy po jej domowe odpowiedniki. Warto pamiętać, że wybór mamy tu spory.

Do najprostszych domowych nutelli należy mieszanina dojrzałego awokado, kakao i miodu. Zaś czyste masło orzechowe uważane jest przez dietetyków za najzdrowsze źródło tłuszczów. Jeśli zaś chcemy koniecznie kupić czekoladowe smarowidło do chleba – szukajmy takiego, które przynajmniej nie będzie miało w składzie oleju palmowego.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki z twarogiem i racuchy z serkiem wiejskim.

nutella.jpg
Fot. Canva