Zmarł w walentynki. Świat żegna ojca Nutelli

Francisco Rivella żył na tyle długo, by zobaczyć, jak jego dziecko – Nutella – dorasta. I jak schodzi na złą drogę. Jednak jego wynalazek był błyskotliwy i zrobił zasłużoną karierę.
Twórca Nutelli nie żyje
Świadek stulecia. Tak można powiedzieć o włoskim chemiku Francesco Rivelli, który 14 lutego 2025 roku zmarł w wieku 97 lat. Był przed czterdziestką kiedy, jako doświadczony już stażem chemik w firmie Ferrero, wypuścił na świat coś, co stało się najsłynniejszym czekoladowym smarowidłem do chleba.
Rivella dołączył do Ferrero świezo po studiach, w 1952 roku. Podjął pracę w laboratorium chemicznym, w którym narodziło się wiele spośród marek, które dziś kojarzymy z włoską firmą. Sama firma była wtedy młoda – Francesco Ferrero założył ją zaraz po wojnie, w 1946 roku.

Narodziny Nutelli
Pierwsza wersja Nutelli powstała wkrótce potem. Nazywała się Giandujot, co pochodziło od słowa gianduja. Określa się tak mieszaninę miazgi z orzechów laskowych i czekolady. Oryginał był więc oparty w dużej mierze o tłuszcz z orzechów, co czyniło go całkiem zdrowym produktem. Giandujot sprzedawany był w postaci stałej, dało się go jednak rozsmarowywać na chlebie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W kolejnych wcieleniach smarowidło stało się SuperCrema, zmieniając przy okazji konsystencję na łatwiejszą do smarowania. Dopiero ponad dekadę później, w 1964 roku, powstała właściwa Nutella – połączenie orzechów włoskich i kremu kakaowego.

Klątwa Nutelli?
Jak informuje dziś producent Nutelli – w dalszym ciągu ten sam, który wprowadził ją na rynek – dzisiejsze smarowidło składa się z siedmiu składników. Są to cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, mleko, kakao, lecytyna i wanilina. Wszechobecny dziś olej z owoców palmy oleistej nie cieszy się jednak uznaniem dietetyków. Zawiera on w połowie tłuszcze nasycone, a zatem nie najlepsze dla naszego organizmu.
Skład Nutelli zapewne zmieniany był stopniowo. Sam Rivella był oczywiście od lat na emeryturze i zajmował się uprawą owoców. Doczekał się też trzech synów i siedmioro wnucząt. Co ciekawe, również w walentynki, dokładnie 10 lat wcześniej, zmarł jego współpracownik i szef, dziedzic firmy Ferrero imieniem Michele.

Polacy chętnie sięgają po kultowe smarowidło
Nutellę można dziś kupić praktycznie w każdym sklepie. Jednak cukier na pierwszym miejscu składu i zawartość oleju palmowego sprawiają, że chętniej sięgamy po jej domowe odpowiedniki. Warto pamiętać, że wybór mamy tu spory.
Do najprostszych domowych nutelli należy mieszanina dojrzałego awokado, kakao i miodu. Zaś czyste masło orzechowe uważane jest przez dietetyków za najzdrowsze źródło tłuszczów. Jeśli zaś chcemy koniecznie kupić czekoladowe smarowidło do chleba – szukajmy takiego, które przynajmniej nie będzie miało w składzie oleju palmowego.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki z twarogiem i racuchy z serkiem wiejskim.






































