Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jedna z najzdrowszych roślin rośnie w Polsce. Sezon zacznie się lada chwila
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.02.2025 21:00

Jedna z najzdrowszych roślin rośnie w Polsce. Sezon zacznie się lada chwila

czosnek
Fot. Canva/KatarinaGondova

Za kilka tygodni w polskich lasach pojawi się roślina, którą można wykorzystać w kuchni. Wzbogaci smak wielu potraw, a także pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie. Czytaj dalej, a my wskażemy ci, co to za roślina, jak ją rozpoznawać, a także co można z niej zrobić. 

Roślina z polskich lasów

Polskie lasy są bogate w rośliny, które warto włączyć do swojej diety. Tym razem nie chodzi jednak o grzyby czy owoce, a o czosnek niedźwiedzi. To właśnie ta roślina już za kilka tygodni, ściślej mówiąc w marcu, pojawi się w naszych lasach. Łatwo pomylić go z pojawiającymi się w podobnym czasie konwaliami, które są trujące. Dlatego szukając czosnku, zwróć uwagę na jego charakterystyczny, czosnkowy zapach. Dokładnie obejrzyj także liście, które są zaokrąglone i mają jasny, zielony kolor.

Pamiętaj także o tym, że czosnek niedźwiedzi jest objęty w Polsce częściową ochroną i nie można zbierać go w masowych ilościach. Najlepszym czasem na zbieranie rośliny jest wczesna wiosna, czyli marzec i kwiecień. Wtedy roślina ma najintensywniejszy aromat oraz smak. 

czosnek niedźwiedzi.jpg
Fot. Canva/KatarinaGondova
Nigdy, przenigdy nie podłączaj ich do przedłużacza. Te kuchenne sprzęty mogą wywołać pożar

Czosnek niedźwiedzi – właściwości

Na czosnek niedźwiedzi warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na jego smak czy aromat, ale też ze względu na jego właściwości prozdrowotne. Spożywając roślinę, wspieramy pracę układu krążenia, pokarmowego, a nawet odpornościowego. Jego szerokie działanie i skuteczność jest spowodowane bogactwem składników odżywczych. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Ta leśna roślina zawiera witaminy z grup: A, C, B, E oraz K. W dodatku zawiera również pierwiastki, takie jak magnez, wapń, potas, żelazo cynk. Warto wspomnieć, że czosnek zawiera także przeciwutleniacze, które chronią przez namnażaniem się wolnych rodników w komórkach. Dzięki temu można uchronić się przed bakteriami i wirusami.

czos nek.jpg
Fot. Canva/Elisabeth Coelfen

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi?

Wiesz już, dlaczego warto spożywać czosnek niedźwiedzi, więc pewnie zastanawiasz się, jak wykorzystać go w swojej diecie. Sposobów jest cała masa. Cebulkę czosnku można wykorzystać tak samo, jak zwykły czosnek. Natomiast jego liście świetnie odnajdą się w sałatce, ale można też wykorzystać je do przygotowania pesto i podać je z makaronem, risotto lub gnocchi. 

Należy pamiętać, że młody czosnek niedźwiedzi może być wykorzystywany również be wcześniejszej obróbki cieplnej. Dlatego bez problemu może być dodatkiem kanapek lub twarogu. Co ciekawe, w krajach takich jak Ukraina, Rosja, Gruzja, Armenia czosnek niedźwiedzi jest kiszony, a następnie wykorzystywany do gotowania kwaśnych zup. O tym, jak wykorzystasz tę roślinę, zdecydujesz tylko ty, ale jak widzisz, wybór jest naprawdę szeroki. 

Wypróbuj przepis na domową kiełbasę oraz dowiedz się, jaki składnik w diecie oczyści twoje jelita.

pesto.jpg
Fot. Canva