Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z ziemniaków robię proste kluseczki. 100 razy lepsze niż klasyczne kopytka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.02.2025 08:38

Z ziemniaków robię proste kluseczki. 100 razy lepsze niż klasyczne kopytka

kopytka
Fot. Canva/MichalLudwiczak

Nie można nazwać tych klusek prawdziwymi kopytkami. Można za to nazwać je prawdziwie pysznym obiadem. Z serem i masłem szałwiowym będą genialnym wegetariańskim daniem.

Kluski w stylu kopytek

Typologia klusek potrafi być przedmiotem sporów. Począwszy od tego, że w wielu rodzinach na Śląsku kluski nie mają żadnej typologii. Coś jest kluską, albo nią nie jest, a kopytka, leniwe czy lane to zupełnie inna kategoria potraw. 

Nie wchodząc jednak w te szczegóły proponujemy przepis na kluski ziemniaczane, które można porównać do kopytek. Są szybkie w przygotowaniu, tym bardziej, że można użyć zawczasu ugotowane ziemniaki albo resztki z poprzedniego obiadu. A podajemy je z doskonale przyprawionym masłem szałwiowym.

kopytka z masłem

Zmarł w walentynki. Świat żegna ojca Nutelli

Pomysł na obiad z ziemniaków

Szałwia to zioło, którego smaku nie da się porównać z żadnym innym. W połączeniu z kremowym smakiem dobrego masła jest doskonałą okrasą, która świetnie komponuje się z ziemniakami. Wystarczy zetrzeć na to odrobinę wysokiej jakości sera i mamy proste danie z ziemniaków o niezwykłej sile.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 100 g twardego sera holenderskiego
  • 100 g masła
  • Mąka pszenna
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 gałązki szałwii
  • Sól, pieprz

szałwia

Kluski ziemniaczane

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i ubijamy. Dzielimy na ćwiartki, jedną z nich wyjmujemy i w przestrzeń po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ser ścieramy na tarce o grubych okach i większość dodajemy do ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej i resztę ziemniaków. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto na kleistą masę.

gnocchi

Kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite, formujemy z niego wałki i kroimy na kopytka. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kopytka i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.

W małym rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło z listkami szałwii. Pozwalamy mu spienić się i lekko zbrązowieć. Odstawiamy do przestudzenia.

Kluski nakładamy na talerze. Polewamy masłem szałwiowym i posypujemy resztą sera. Dekorujemy listkami szałwii.

Wypróbuj też przepisy na obiad z dorsza według Strzelczyka i lany chrust.

kopytka z szałwią