Wyborne placki ziemniaczane na śmietanie. Nie ściemnieją nawet po usmażeniu
Dziś zapraszamy was na wyborne placki ziemniaczane na śmietanie. Dzięki temu dodatkowi nie ściemnieją nawet po usmażeniu. A wystarczy, że dodacie kilka łyżek kwaśnej śmietany do masy ziemniaczanej. Te placki zachwycą was też smakiem, wilgotnością i konsystencją.
Placki ziemniaczane są dość proste do przygotowania. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, połączyć je z kilkoma dodatkami i usmażyć. Często jednak zdarza się, że masa ziemniaczana ściemnieje. Taka już natura ziemniaków. Na szczęście można temu zapobiec, dzięki czemu jasne i apetyczne będzie nie tylko ciasto, ale też gotowe placki.
Wyborne placki ziemniaczane na śmietanie
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka łyżek mąki pszennej
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj do ziemniaków. Ząbek czosnku przepuść przez praskę wprost do ziemniaków.
Warzywa wymieszaj, umieść na sicie, by odciekły z nadmiaru płynu. Warzywa przełóż do nowej miski, a płyn delikatnie zlej znad osadu.
Osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną dodaj do masy ziemniaczanej razem z mąką pszenną, śmietaną i jajkiem. Ciasto wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane.
Placki zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem lub sosem np. mięsnym, grzybowym, czosnkowym. W naszym serwisie znajdziesz też przepis Anny Lewandowskiej na placki ziemniaczane, a także recepturę na placki ziemniaczane według Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/Monstera z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bosko soczyste kotlety z piersi kurczaka w majonezie i serze. Każdy będzie prosił o dokładkę
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: przyslijprzepis