Smakosze.pl
Obłędnie puszyste i pełne smaku naleśniki. Najważniejszym składnikiem wcale nie jest mleko

canva/RitaE z Pixabay

Obłędnie puszyste i pełne smaku naleśniki. Najważniejszym składnikiem wcale nie jest mleko

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Naleśniki przygotujesz nie tylko na mące i mleku. Do ciasta dodaj również śmietankę kremówkę, a będą puszyste, lekkie i pełne smaku. Naleśniki z dodatkiem śmietany będą idealnym pomysłem na słodki obiad i podwieczorek, dzieci i dorośli je pokochają.

Naleśniki na słodko to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je głównie z domowymi dżemami i konfiturami. Puszyste naleśniki z dodatkiem słodkiej śmietany smakują o wiele lepiej od klasycznych. Dodaję do nich również cukier wanilinowy i mam wspaniały obiad dla całej rodziny.

jajecznica po szwedzku

Jajecznica po szwedzku. Jest obłędnie puszysta dzięki 1 sztuczce

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć ciasto na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Naleśniki, które smażone są na głębokim tłuszczu są niesmaczne, ciężkie i niezdrowe. Olej najlepiej rozsmaruj na patelni pędzelkiem silikonowym.

Domowe, puszyste naleśniki z kremówką są najlepsze, jakie jadłam. Nawet najlepsze naleśnikarnie nie mogą pochwalić się tak lekkim, słodkim i smacznym ciastem. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, mogą być to również prażone jabłka, świeże owoce, sos czekoladowy, będzie prosto i pysznie.

Naleśniki na śmietanie kremówce, są puszyste i pełne smaku

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 g śmietanki 30%

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

  • olej do smażenia

Jak zrobić puszyste naleśniki? Podaj je z domowym dżemem, wszyscy będą zachwyceni

Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj cukier waniliowy, mleko i kremówkę. Wszystkie składniki miksuj, aż powstanie gładkie ciasto o jednolitej konsystencji.

Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię do naleśników z minimalną ilością oleju, smaż na rumiano z każdej strony i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam domowy dżem porzeczkowy, dżem z aronii i dżem z wiśni, smacznego.

Puszyste naleśniki z dżemem

canva/bbstudio_aad

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >