Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszyste i pełne smaku naleśniki. Najważniejszym składnikiem wcale nie jest mleko
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.08.2022 22:36

Obłędnie puszyste i pełne smaku naleśniki. Najważniejszym składnikiem wcale nie jest mleko

Obłędnie puszyste i pełne smaku naleśniki. Najważniejszym składnikiem wcale nie jest mleko
canva/RitaE z Pixabay

Naleśniki przygotujesz nie tylko na mące i mleku. Do ciasta dodaj również śmietankę kremówkę, a będą puszyste, lekkie i pełne smaku. Naleśniki z dodatkiem śmietany będą idealnym pomysłem na słodki obiad i podwieczorek, dzieci i dorośli je pokochają.

Naleśniki na słodko to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je głównie z domowymi dżemami i konfiturami. Puszyste naleśniki z dodatkiem słodkiej śmietany smakują o wiele lepiej od klasycznych. Dodaję do nich również cukier wanilinowy i mam wspaniały obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć ciasto na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. Naleśniki, które smażone są na głębokim tłuszczu są niesmaczne, ciężkie i niezdrowe. Olej najlepiej rozsmaruj na patelni pędzelkiem silikonowym.

Domowe, puszyste naleśniki z kremówką są najlepsze, jakie jadłam. Nawet najlepsze naleśnikarnie nie mogą pochwalić się tak lekkim, słodkim i smacznym ciastem. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, mogą być to również prażone jabłka, świeże owoce, sos czekoladowy, będzie prosto i pysznie.

Naleśniki na śmietanie kremówce, są puszyste i pełne smaku

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 g śmietanki 30%

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

  • olej do smażenia

Jak zrobić puszyste naleśniki? Podaj je z domowym dżemem, wszyscy będą zachwyceni

Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj cukier waniliowy, mleko i kremówkę. Wszystkie składniki miksuj, aż powstanie gładkie ciasto o jednolitej konsystencji.

Ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię do naleśników z minimalną ilością oleju, smaż na rumiano z każdej strony i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam domowy dżem porzeczkowy, dżem z aronii i dżem z wiśni, smacznego.

Puszyste naleśniki z dżemem
canva/bbstudio_aad

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku