Smakosze.pl Przepisy Od lat marynuję cukinię w indyjskim stylu. Dzięki tym przyprawom jest wyrazista w smaku
Fot. Canva /valentin zgestinev

Od lat marynuję cukinię w indyjskim stylu. Dzięki tym przyprawom jest wyrazista w smaku

20 maja 2024

Ta prosta sałatka zmienia oblicze cukinii ze znanego nam dobrze, ogórkopodobnego warzywa w niecodzienny przysmak o tysiącu smaków. Podążamy do tego celu drogą kuchni dalekiego wschodu, a konkretnie królestwa indyjskich przypraw.

Cukinia, ale inaczej

Europejska kuchnia warzywna niezwykle zyskała na popularyzacji dalekowschodnich potraw. Kraje S ubkontynentu Indyjskiego, Korea czy Japonia używają przypraw, które wzbogacają proste składniki w niezwykłą głębię.

Jednym z symbolicznych produktów jest tu właśnie curry. Ta mieszanka przypraw używanych w Indiach zainspirowała Brytyjskich kucharzy i wprowadziła do Europy zarówno gęste, aromatyczne, często bezmięsne sosy, jak i kwintesencję ich smaku w postaci proszku curry.

cukinia po indyjsku
Fot. Canva
Napakowany potasem i zdrowszy niż borówka. Ten owoc podbija serca Polaków

Cukinia w curry

Różnego rodzaju sosy curry serwuje się w mięsnej postaci, jednak prawdziwe zasługi oddaje właśnie warzywom, które z tła wydobywa ona na pierwszy plan. Do takiej sałatki wystarczy dodać ostrości w postaci chili – i gotowe. Ze zwykłej cukinii robi się niezwykły przysmak.

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 1 papryczka chili
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 100 g cukru
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mieszanki przypraw curry
  • 1 łyżeczka pieprzu

Cukinia w orientalnej marynacie

Cukinię kroimy, obierając lub nie, w zależności od grubości skóry. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę . Chili przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze odcinki. Razem z cukinią nakładamy je do wyparzonych słoików.

Ocet wlewamy do rondelka ze szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i na malutkim ogniu gotujemy przez dwie minuty . Gorącą przyprawą zalewamy słoiki. Płyn uzupełniamy gorącą wodą.

Słoiki pasteryzujemy w garnku lub po prostu odstawiamy po zakręceniu do góry dnem do czasu wystudzenia . Ta druga metoda nie jest aż tak pewna, jeśli chodzi o pasteryzację, jednak sałatka z cukinii zniknie zapewne na tyle szybko, że metoda na skróty i przechowywanie w lodówce zupełnie wystarczą.

Wypróbuj też przepisy na domowe ogórki konserwowe i zupę pieczarkową na rosole .

curry z cukinii
Fot. Canva
Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć
Zdrowsze są truskawki czy czereśnie? Odpowiedź będzie zaskoczeniem dla większosci osób
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy