Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
![zupa pieczarkowa](https://images.iberion.media/images/1920/pieczarkowa1_0af3c4c8d6.jpeg)
Prosty przepis na zupę pieczarkową inną od tych, które znamy najlepiej. Ta pieczarkowa, i to z makaronem, doskonale wzbogaci asortyment naszych pierwszych dań. Poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za kremowymi zupami, bo tak zazwyczaj serwuje się te grzybki w zupie.
Uniwersalne pieczarki
Rosół określany bywa często jako zupa, co jest technicznie rzecz biorąc nie do końca prawdziwe. Faktycznie, dodatek makaronu może sprawić, że zmieni się on w pełnowartościowe danie. Ale rosół to przede wszystkim punkt wyjścia do rozmaitych kulinarnych przygód, takich jak ta zupa pieczarkowa.
Pieczarki to nietypowe grzyby. Uprawiane, a nie zbierane, dostępne praktycznie w każdym sklepie, towarzyszą nam w wielu różnych potrawach. I dobrze, bo są niskokaloryczne i bogate w białko i błonnik, a także witaminy i mikroelementy. A przede wszystkim bardzo uniwersalne w kulinarnych zastosowaniach.
![pieczarki](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarkowa3_a1a9f97424.jpg)
Pieczarkowa na rosole
Do przygotowania takiej zupy nadaje się każdy rodzaj rosołu lub bulionu, jaki mamy pod ręką. Najbardziej polecamy drobiowy, świetnie sprawdzi się też bulion warzywny. Oczywiście szybka wersja z kostki bulionowej też jest tu rozwiązaniem, choć smak domowego rosołu trudno zastąpić czymkolwiek.
Składniki
- Ok. 1,2 l domowego rosołu lub bulionu
- ½ kg pieczarek
- 150 g ulubionego makaronu do zupy
- 150 g śmietany do zupy
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 30 g masła klarowanego
- 1 mały pęczek pietruszki
- Sól, pieprz
Łatwy przepis na zupę pieczarkową
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych okach. Pieczarki kroimy w półplasterki (młodych i jędrnych nie trzeba obierać). W garnku na maśle klarowanym najpierw smażymy cebulkę do zeszklenia, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy przez kilka minut, dodajemy pieczarki i smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie i zredukują się ich soki.
Do garnka dodajemy rosół. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie dodajemy makaron. Kiedy będzie już prawie miękki, hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na zupę odchudzającą i kotlety mielone z niezbędnym dodatkiem.
![zupa pieczarkowa](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarkowa2_b1948d0c87.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![wątróbka na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/watrobka_5eff00858a.jpg)
![Blanka Lipińska](https://images.iberion.media/images/origin/lipinska_gessler_483340b772.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_e2299439e3.jpg)
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowany_chleb_63096fbcb3.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Ogórek melonowy](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_28_T113105_233_7da1afc3cf.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![Drożdże](https://images.iberion.media/images/origin/drozdze_2_cc30db7f33.jpg)
![Ryby](https://images.iberion.media/images/origin/Filet_z_ryby_a52ac79dec.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![Ostrobok](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_24_T113752_629_6489f5d942.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)