Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.05.2024 16:30

Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

zupa pieczarkowa
fot. Canva/bbstudio

Prosty przepis na zupę pieczarkową inną od tych, które znamy najlepiej. Ta pieczarkowa, i to z makaronem, doskonale wzbogaci asortyment naszych pierwszych dań. Poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za kremowymi zupami, bo tak zazwyczaj serwuje się te grzybki w zupie.

Uniwersalne pieczarki

Rosół określany bywa często jako zupa, co jest technicznie rzecz biorąc nie do końca prawdziwe. Faktycznie, dodatek makaronu może sprawić, że zmieni się on w pełnowartościowe danie. Ale rosół to przede wszystkim punkt wyjścia do rozmaitych kulinarnych przygód, takich jak ta zupa pieczarkowa.

Pieczarki to nietypowe grzyby. Uprawiane, a nie zbierane, dostępne praktycznie w każdym sklepie, towarzyszą nam w wielu różnych potrawach. I dobrze, bo są niskokaloryczne i bogate w białko i błonnik, a także witaminy i mikroelementy. A przede wszystkim bardzo uniwersalne w kulinarnych zastosowaniach.

pieczarki
fot. Canva
Zdrowsze są truskawki czy czereśnie? Odpowiedź będzie zaskoczeniem dla większosci osób

Pieczarkowa na rosole

Do przygotowania takiej zupy nadaje się każdy rodzaj rosołu lub bulionu, jaki mamy pod ręką. Najbardziej polecamy drobiowy, świetnie sprawdzi się też bulion warzywny. Oczywiście szybka wersja z kostki bulionowej też jest tu rozwiązaniem, choć smak domowego rosołu trudno zastąpić czymkolwiek.

Składniki

  • Ok. 1,2 l domowego rosołu lub bulionu
  • ½ kg pieczarek
  • 150 g ulubionego makaronu do zupy
  • 150 g śmietany do zupy
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz

Łatwy przepis na zupę pieczarkową

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych okach. Pieczarki kroimy w półplasterki (młodych i jędrnych nie trzeba obierać). W garnku na maśle klarowanym najpierw smażymy cebulkę do zeszklenia, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy przez kilka minut, dodajemy pieczarki i smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie i zredukują się ich soki.

Do garnka dodajemy rosół. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie dodajemy makaron. Kiedy będzie już prawie miękki, hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na zupę odchudzającą i kotlety mielone z niezbędnym dodatkiem.

zupa pieczarkowa
fot. Canva