Od lat sama robię sos słodko-kwaśny do słoików. Kupne nawet się do niego nie umywają
Sosy ze słoików są świetnym pomysłem na szybki obiad. Moim faworytem jest słodko-kwaśny, na który mam już swój sprawdzony przepis. Nie kupiłam jeszcze tak dobrego gotowca.
Prosty sos słodko-kwaśny do ryżu
Przyjemny dodatek do ryżu i mięsa — bądź roślinnego zamiennika jak u mnie na talerzu — pomoże wam szybko przygotować pyszny obiad. Zamknięty w słoikach smak jest nieziemski i poprawia humor w najbardziej ponury dzień.
Składniki:
- 3 kg pomidorów jajo
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 4 średnie marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pędów bambusa
- 1 puszka ananasa + 100 ml soku
- 40 g łagodnej musztardy
- 250 ml octu ryżowego lub spirytusowego
- 440 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżka mieszanki curry
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników potrzeba trochę, ale zdecydowanie warto przygotować sobie zapas takich słoików. W sklepie kosztują sporo, a domowa wersja jest niesamowicie prosta do zrobienia. Szczegóły zdradzam w dalszej części artykułu.
Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu? Znam prosty przepis
Zaczynam od posiekania cebuli. Szklę ją partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Z pomidorów usuwam skórki. Kroję je na kawałki i umieszczam w dużym garnku wraz z cebulą. Gotuję przez godzinę.
W tym czasie oczyszczam i kroję w paski pozostałe warzywa. Kukurydzę i pędy bambusa odsączam z zalewy. Podobnie postępuję z ananasem , z tą różnicą, że zachowuję część soku. Owoc kroję w kostkę.
Przygotowane produkty wrzucam do pomidorów z cebulą. Wlewam ocet, wsypuję cukier i przyprawy. Dodaje także musztardę. Duszę całość przez pół godziny.
W soku z ananasa rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i zagęszczam nią sos słodko-kwaśny. Po chwili podgrzewania razem przenoszę wyrób do słoików. Pasteryzuję w piekarniku .
Jak wykorzystać sos słodko-kwaśny?
Pyszna mieszanka idealnie pasuje do ryżu i kurczaka. U mnie trafiają do niej zwykle pokrojone w paski kotlety sojowe. Czasami wrzucam też podsmażone boczniaki lub soczewicę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite sosy. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić dodatek do makaronu spaghetti . Być może skusi was też patent na pyszne bazyliowe pesto pasujące do wstążek.