Smakosze.pl Przepisy Od lat sama robię sos słodko-kwaśny do słoików. Kupne nawet się do niego nie umywają
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Od lat sama robię sos słodko-kwaśny do słoików. Kupne nawet się do niego nie umywają

4 września 2023

Sosy ze słoików są świetnym pomysłem na szybki obiad. Moim faworytem jest słodko-kwaśny, na który mam już swój sprawdzony przepis. Nie kupiłam jeszcze tak dobrego gotowca.

Prosty sos słodko-kwaśny do ryżu

Przyjemny dodatek do ryżu i mięsa — bądź roślinnego zamiennika jak u mnie na talerzu — pomoże wam szybko przygotować pyszny obiad. Zamknięty w słoikach smak jest nieziemski i poprawia humor w najbardziej ponury dzień.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów jajo
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 4 średnie marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 puszka ananasa + 100 ml soku
  • 40 g łagodnej musztardy
  • 250 ml octu ryżowego lub spirytusowego
  • 440 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka mieszanki curry
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników potrzeba trochę, ale zdecydowanie warto przygotować sobie zapas takich słoików. W sklepie kosztują sporo, a domowa wersja jest niesamowicie prosta do zrobienia. Szczegóły zdradzam w dalszej części artykułu.

Dusimy pomidory i cebulę na sos.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Brali udział w Kuchennych Rewolucjach. Właśnie przekazali fatalne wieści, miało być inaczej

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu? Znam prosty przepis

Zaczynam od posiekania cebuli. Szklę ją partiami na dobrze rozgrzanym oleju. Z pomidorów usuwam skórki. Kroję je na kawałki i umieszczam w dużym garnku wraz z cebulą. Gotuję przez godzinę.

W tym czasie oczyszczam i kroję w paski pozostałe warzywa. Kukurydzę i pędy bambusa odsączam z zalewy. Podobnie postępuję z ananasem , z tą różnicą, że zachowuję część soku. Owoc kroję w kostkę.

Przygotowane produkty wrzucam do pomidorów z cebulą. Wlewam ocet, wsypuję cukier i przyprawy. Dodaje także musztardę. Duszę całość przez pół godziny.

W soku z ananasa rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i zagęszczam nią sos słodko-kwaśny. Po chwili podgrzewania razem przenoszę wyrób do słoików. Pasteryzuję w piekarniku .

Jak wykorzystać sos słodko-kwaśny?

Pyszna mieszanka idealnie pasuje do ryżu i kurczaka. U mnie trafiają do niej zwykle pokrojone w paski kotlety sojowe. Czasami wrzucam też podsmażone boczniaki lub soczewicę.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite sosy. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić dodatek do makaronu spaghetti . Być może skusi was też patent na pyszne bazyliowe pesto pasujące do wstążek.

Pyszny sos słodko-kwaśny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy