Odkąd ich spróbowałem, nie robię już pączków inaczej. To nadzienie to złoto
Przepis na zwykłe pączki z niezwykłym nadzieniem. Choć cukiernie przyzwyczaiły nas do ciągłych nowości na froncie nadziewania pączków, tego przepisu jeszcze nie znaliśmy. A szkoda – naprawmy więc co prędzej ten błąd.
Pączki z chałwą
Pączki kojarzymy przeważnie tylko z dwoma, oddalonymi od siebie o kilka dni, zwyczajami. Ale nawet jeśli nie zbliżają się ostatki ani tłusty czwartek, możemy przecież sięgnąć po ten domowy przysmak. Na ulicach naszych miast działają przecież pączkarnie. A to oznacza, że można jeść ich produkty cały rok – tego nikt nie sprawdza!
Lepiej jednak, oczywiście, przygotować na własny użytek porcję pysznych, świeżych wypieków. Zwłaszcza że można wtedy jako nadzienia użyć czegoś nietypowego. Jak na przykład tutaj: chałwy .
Domowe pączki z kremem
Aby kruchą i twardą chałwę zmienić w nadzienie do pączków, musimy przygotować z niej krem. Z pomocą przychodzi tu mascarpone – cudowny, aksamitny serek , dzięki któremu wszystko nabiera kremowej konsystencji.
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 jajko + 6 żółtek
- ½ l mleka
- 40-50 g cukru
- 100 g masła
- 250 g mascarpone
- 200 g chałwy waniliowej
- 3 łyżki konfitury lub frużeliny malinowej
- 85 g drożdży
- Cukier puder do posypania
Domowe pączki
Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki i zasypujemy cukrem, a także łyżką mąki. Zalewamy 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy, aż wystartują.
Resztę cukru ubijamy z jajkiem i żółtkami . Pozostałą część mleka podgrzewamy. W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz masę jajeczną. Mieszamy, dodając mleko. Zagniatamy ciasto.
Pod koniec przygotowywania ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy przez kwadrans, a następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
Z ciasta formujemy pączki i układamy na stolnicy. Znów pozwalamy im wyrastać przez 20-30 minut pod przykryciem ze ściereczki. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu.
Pączki zdejmujemy na ręcznik papierowy do ostudzenia. Mascarpone mieszamy z pokruszoną chałwą. Pączki nadziewamy kremem i frużeliną. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na szarlotkę z bezą i kotlety schabowe na nietypowym tłuszczu .