Smakosze.pl Przepisy Odkąd ich spróbowałem, nie robię już pączków inaczej. To nadzienie to złoto
Fot. Canva/pixelshot

Odkąd ich spróbowałem, nie robię już pączków inaczej. To nadzienie to złoto

17 października 2024

Przepis na zwykłe pączki z niezwykłym nadzieniem. Choć cukiernie przyzwyczaiły nas do ciągłych nowości na froncie nadziewania pączków, tego przepisu jeszcze nie znaliśmy. A szkoda – naprawmy więc co prędzej ten błąd.

Pączki z chałwą

Pączki kojarzymy przeważnie tylko z dwoma, oddalonymi od siebie o kilka dni, zwyczajami. Ale nawet jeśli nie zbliżają się ostatki ani tłusty czwartek, możemy przecież sięgnąć po ten domowy przysmak. Na ulicach naszych miast działają przecież pączkarnie. A to oznacza, że można jeść ich produkty cały rok – tego nikt nie sprawdza!

Lepiej jednak, oczywiście, przygotować na własny użytek porcję pysznych, świeżych wypieków. Zwłaszcza że można wtedy jako nadzienia użyć czegoś nietypowego. Jak na przykład tutaj: chałwy .

trzy pączki
fot. Canva
Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszu

Domowe pączki z kremem

Aby kruchą i twardą chałwę zmienić w nadzienie do pączków, musimy przygotować z niej krem. Z pomocą przychodzi tu mascarpone – cudowny, aksamitny serek , dzięki któremu wszystko nabiera kremowej konsystencji.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko + 6 żółtek
  • ½ l mleka
  • 40-50 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 3 łyżki konfitury lub frużeliny malinowej
  • 85 g drożdży
  • Cukier puder do posypania

Domowe pączki

Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki i zasypujemy cukrem, a także łyżką mąki. Zalewamy 100 ml ciepłego mleka i odstawiamy, aż wystartują.

Resztę cukru ubijamy z jajkiem i żółtkami . Pozostałą część mleka podgrzewamy. W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz masę jajeczną. Mieszamy, dodając mleko. Zagniatamy ciasto.

Pod koniec przygotowywania ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy przez kwadrans, a następnie nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę, aż podwoi objętość.

Z ciasta formujemy pączki i układamy na stolnicy. Znów pozwalamy im wyrastać przez 20-30 minut pod przykryciem ze ściereczki. Następnie smażymy je na głębokim tłuszczu.

Pączki zdejmujemy na ręcznik papierowy do ostudzenia. Mascarpone mieszamy z pokruszoną chałwą. Pączki nadziewamy kremem i frużeliną. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na szarlotkę z bezą i kotlety schabowe na nietypowym tłuszczu .

stosik pączków
fot. Canva
„Polska oliwka” robi furorę za granicą. Płacą za nią 4,5 tysiąca złotych
Chodzą po lasach i jedzą muchomory. Niebezpieczna moda wróciła do Polski
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy