Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszu
Oto przepis na pierogi z mięsem jak u babci. Dzięki dodatkowi kapusty farsz jest luźny, miękki i soczysty. Pierogi wychodzą więc lekkie jak chmurka.
Pierogi jak u babci
Nasze babcie znały wiele sposobów na tradycyjne potrawy, o których my zapomnieliśmy zupełnie. Choć jadamy pierogi zarówno z kapustą, jak i z mięsem, rzadko zdarza się, że łączymy dwa przepisy w jeden, jak robiły to właśnie nasze babcie.
Tymczasem połączenie to aż się prosi, by go spróbować. Pierogi wychodzą miękkie i bardzo smaczne, a nie są ani trochę trudniejsze w przygotowaniu niż jakiekolwiek inne. Tyle tylko, że osobno gotujemy dwa składniki farszu.
Chodzą po lasach i jedzą muchomory. Niebezpieczna moda wróciła do PolskiPierogi z kapustą i mięsem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne Przygody. Autorka używa łopatki wieprzowej specjalnie gotowanej w tym celu. W wielu domach przygotowuje się jednak pierogi z mięsem z rosołu i ten przepis również można wykorzystać w ten sposób.
Składniki
- 700 g ugotowanego mięsa (np. łopatki wieprzowej)
- 700 g kapusty kiszonej
- 500 g mąki
- 1 duża cebula
- 1 żółtko
- Sól, pieprz
Nietypowe mięsne pierogi
Mięso kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą w garnku. Solimy, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy od zimnej wody kapustę kiszoną, także do miękkości. Gotową odciskamy z wody.
Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę. Wszystkie trzy składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy na farsz.
Do przesianej mąki dodajemy dwie łyżeczki soli, żółtko i szklankę ciepłej wody. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Odkładamy je pod ściereczką na kwadrans, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na placki i wykrawamy krążki szklanką.
Pierogi faszerujemy i zlepiamy. Z tej ilości składników powinno wyjść ich ok. 50. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody przez 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi, które czekają na swoją kolej, trzymamy pod przykryciem ze ściereczki.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki z grzybami i mięso z cebulą w słoikach.