Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.10.2024 09:09

Te pierogi z mięsem to rewelacja. Sekret tkwi w dodatku do farszu

pierogi z mięsem
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Oto przepis na pierogi z mięsem jak u babci. Dzięki dodatkowi kapusty farsz jest luźny, miękki i soczysty. Pierogi wychodzą więc lekkie jak chmurka.

Pierogi jak u babci

Nasze babcie znały wiele sposobów na tradycyjne potrawy, o których my zapomnieliśmy zupełnie. Choć jadamy pierogi zarówno z kapustą, jak i z mięsem, rzadko zdarza się, że łączymy dwa przepisy w jeden, jak robiły to właśnie nasze babcie.

Tymczasem połączenie to aż się prosi, by go spróbować. Pierogi wychodzą miękkie i bardzo smaczne, a nie są ani trochę trudniejsze w przygotowaniu niż jakiekolwiek inne. Tyle tylko, że osobno gotujemy dwa składniki farszu.

farsz do pierogów
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Chodzą po lasach i jedzą muchomory. Niebezpieczna moda wróciła do Polski

Pierogi z kapustą i mięsem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne Przygody. Autorka używa łopatki wieprzowej specjalnie gotowanej w tym celu. W wielu domach przygotowuje się jednak pierogi z mięsem z rosołu i ten przepis również można wykorzystać w ten sposób.

Składniki

  • 700 g ugotowanego mięsa (np. łopatki wieprzowej)
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 500 g mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
  • Sól, pieprz

Nietypowe mięsne pierogi

Mięso kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą w garnku. Solimy, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy od zimnej wody kapustę kiszoną, także do miękkości. Gotową odciskamy z wody.

Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę. Wszystkie trzy składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy na farsz.

Do przesianej mąki dodajemy dwie łyżeczki soli, żółtko i szklankę ciepłej wody. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Odkładamy je pod ściereczką na kwadrans, żeby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na placki i wykrawamy krążki szklanką.

Pierogi faszerujemy i zlepiamy. Z tej ilości składników powinno wyjść ich ok. 50. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody przez 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi, które czekają na swoją kolej, trzymamy pod przykryciem ze ściereczki.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki z grzybami i mięso z cebulą w słoikach.

lepienie pierogów
fot. youtube.com/kulinarneprzygody