Smakosze.pl Porady Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny
Fot. Canva/PhotoMIX-Company

Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny

29 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem.

Ogórki kiszone najlepsze

Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale też do innych dań. To właśnie dzięki nim zupa ogórkowa smakuje tak dobrze. Nic więc dziwnego, że bez ich smaku nie mogą obejść się Polacy . Uwielbiamy je wszyscy za kwaśność oraz chrupkość.

W trakcie sezonu ogórkowego, który właśnie trwa,  wiele gospodyń kisi je. Dzięki temu zachowują swój smak, a w dodatku są świetnym przetworem na zimę. Niestety ogórki kiszone są narażone na zepsucie. O tym, dlaczego tak jest, dowiesz się za chwilę.

zepsuty ogórek.jpg
Fot. Canva/MorenaKi
Ścieram cukinię i wbijam jajka. To mój ulubiony letni obiad

Pleśnieją przez jeden błąd

Zepsucie ogórków kiszonych odbywa się poprzez ich spleśnienie. Pleśń, która pojawia się w słoikach, ma szary lub zielony kolor i właśnie dzięki temu można odróżnić je od kożucha fermentacyjnego. Dodatkowo zalewa może gazować, a po otwarciu okazuje się, że ma nieprzyjemny zapach. Ponadto ogórki straciły jędrność i twardość. A to wszystko przez jeden błąd.

Okazuje się, że stoi za tym zbyt mała ilość zalewy. Musi w całości przykrywać ogórki umieszczone w słoiku. A te muszą być ciasno ułożone w słoikach. Dzięki temu ogórki nie spleśnieją i wyjdą doskonałe za każdym razem.

Nie popełniaj także tych błędów

Ogórki wyjdą również doskonałe, jeżeli żartujesz także poniższe metody. Pamiętaj, aby ogórki wybrane do kiszenia nie były zbyt duże i pękate. Dzięki temu nie będą puste w środku.

Istotne jest również, aby fermentacja ogórków kiszonych nie przebiegła zbyt szybko. Odpowiada za to zbyt wysoka temperatura. Dlatego zaraz po zalaniu warzywa zalewą i zakręceniu słoików, przechowuj przetwory w chłodnym i zacienionym miejscu. Stosując wszystkie zasady, będziesz mieć pewność, że ogórki wyjdą doskonałe. Sprawdź, co przygotowało Dino oraz zobacz, co zrobisz z kawałka mięsa .

kiszone.jpg
Fot. Canva/Nadeshda_Nesterova
Kupił obiad za 1500 zł i pokazał paragon. Sprawą zajęła się skarbówka: „To niezgodne z prawem”
Gdy to podaję, wszyscy są w szoku. Nikt nie wierzy, że to zwykłe ziemniaki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy