Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kawał mięsa i ugnieć kratą z piekarnika. Ten patent zasługuje na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.07.2024 13:35

Weź kawał mięsa i ugnieć kratą z piekarnika. Ten patent zasługuje na medal

kratka na mięsie
fot. youtube.com/meat.cookrate

Oto bardzo ciekawy przepis na szybki wołowy gulasz. Przygotowujemy go z chudego mięsa w dość nietypowy sposób. Efektem jest pełny smaku, esencjonalny obiad z prostych składników.

Gulasz wołowy

Gulasze kojarzą nam się zazwyczaj z dość czasochłonnymi daniami wymagającymi wielu zabiegów. Istnieją jednak odmiany, które nie podtrzymują tego stereotypu. Oto jedna z nich.

W tym przepisie przygotowujemy gulasz z mało tłustego kawałka wołowiny. Idealną miękkość zapewni oczywiście polędwica, jednak to bardzo droga tuszka. Warto sięgnąć np. po ligawę, zwaną czasem fałszywą polędwicą. To również smaczne i bardzo chude mięso.

krojenie mięsa
fot. youtube.com/meat.cookrate
Zrób to od razu po oczyszczeniu kurek. Będziesz miał pewność, że są wolne od pasożytów

Sposób na krojenie mięsa

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate – Meat Recipes. Pokazany jest tam ciekawy sposób ułatwiający krojenie w kostkę tak dużego kawałka mięsa. Jako „szablonu” używamy kratki z piekarnika. Dzięki niej zwłaszcza drugie krojenie, to poprzeczne, będzie łatwe i da ładne, równe kawałki.

Składniki

  • Ok. 1-1,5 kg ligawy wołowej
  • 150-200 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki bulionu (można użyć wody)
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 40 ml oleju
  • Przyprawy: papryka słodka i ostra, rozmaryn, kmin rzymski
  • Sól, pieprz

Potrawka z mięsa

Mięso kroimy w kostkę – np. używając opisanej metody z kratką z piekarnika. Dzięki niej kostka wyjdzie równa, o boku ok. 1 centymetra.

W średnim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy masło. Kiedy się rozpuści i będzie gorące, wrzucamy wołowinę. Mieszamy i w ten sposób, na dość niewielkim ogniu, obsmażamy mięso dokładnie. Kiedy będzie rumiane, wyjmujemy je łyżką cedzakową na osobną miskę.

Do garnka z resztką tłuszczu wrzucamy cebulę pokrojoną w plastry. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż cebula będzie miękka.

Do garnka z powrotem dodajemy mięso. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy, dodając po łyżeczce pieprzu i każdej z przypraw. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy łyżeczkę musztardy.

Do garnka wlewamy bulion (sprawdzi się też woda). Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy. Na niewielkim ogniu gotujemy – im dłużej, tym lepiej – w miarę potrzeby dolewając nieco wody lub bulionu. Ok. 40 minut powinno wystarczyć, by mięso było miękkie.

Pod koniec gotowania rozrabiamy w wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do sosu. Mieszamy, by go zagęścić. Próbujemy na smak i w miarę potrzeby dosalamy – można też dodać bardzo słonego sosu sojowego.

Do gulaszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze raz mieszamy i podajemy do stołu. Do takiego gulaszu świetnie sprawdzą się kluski.

Wypróbuj też przepisy na jajecznicę po turecku i kawowy krem do naleśników.

gulasz na talerzu
fot. youtube.com/meat.cookrate