Gdy to podaję, wszyscy są w szoku. Nikt nie wierzy, że to zwykłe ziemniaki
Jeśli chodzi o metodę obróbki, są to w zasadzie frytki. Trudno w to jednak uwierzyć, kiedy się na nie patrzy. Takie ziemniaczane jeżyki z pewnością zrobią wrażenie na gościach podczas imprezy.
Przekąska z ziemniaków
Jeżyki z ziemniaków to pomysłowy sposób na przekąskę z tego uwielbianego warzywa. Przygotowujemy je tak, jak frytki – ale nie zwyczajne frytki, a prawdziwe belgijskie. Oznacza to dwukrotne smażenie i dodatek mąki ziemniaczanej.
Poza tymi zabiegami przepis nie wymaga niczego więcej. Do nakrawania ziemniaków używamy sztuczki z pałeczkami do azjatyckiego jedzenia: układamy dwie po dwóch stronach kartofla i tniemy nożem tak głęboko, jak tylko pałeczka pozwala.
W Dino do reszty powariowali. Tylko dziś mięso, owoce i warzywa za ułamek cenyZiemniaki inne niż wszystkie
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału o nazwie 쿠킹하루 Cooking Haru :). Pokazana jest tam ciekawa metoda sprawdzania, czy olej jest już dostatecznie rozgrzany. Pałeczkę do jedzenia zanurzamy końcówką w mące ziemniaczanej, a następnie w oleju. Jeśli mąka zaczyna się smażyć, oznacza to, że temperatura do wrzucania ziemniaków jest odpowiednia.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 50 g parmezanu
- Sól
- Rozmaryn, tymianek lub oregano
- Mąka ziemniaczana
- Olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki dobre do dipów
Ziemniaki obieramy i okrawamy tak, by miały kształt prostopadłościanu. Nakrawamy je w kratkę, krojąc wzdłuż i w poprzek co 5 mm. Aby nóż nie dochodził do samej deski, używamy pałeczek umieszczonych po obu stronach ziemniaka.
Kartofelki dokładnie nacieramy solą, także w zakamarkach. Odstawiamy w misce na 10 minut. Wypuszczą trochę soku i zmiękną.
Ziemniaki delikatnie płuczemy w misce, zmieniając wodę 2-3 razy. Następnie zostawiamy je na 15 minut do dokładnego namoczenia. Cedzimy na sitku, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie zasypujemy mąką ziemniaczaną, także w zakamarkach.
W rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Ziemniaczki mają być w nim prawie całkowicie zanurzone. Olej rozgrzewamy na niewielkim ogniu. Kiedy będzie gorący, zanurzamy w nim ziemniaczki.
W pierwszym smażeniu jeżyki mają stać się tylko lekko opieczone. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i studzimy. W międzyczasie olej rozgrzewamy mocniej, a parmezan ścieramy na tarce drobniutko, na wiórki.
Jeżyki z ziemniaków smażymy po raz drugi – tym razem krócej, by stały się z zewnątrz rumiane. Znów odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy serem i wybranymi ziołami – można mieszać według uznania. Podajemy z dipami.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę gołąbkową i jajecznicę po turecku.