Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy to podaję, wszyscy są w szoku. Nikt nie wierzy, że to zwykłe ziemniaki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.07.2024 15:37

Gdy to podaję, wszyscy są w szoku. Nikt nie wierzy, że to zwykłe ziemniaki

jeżyki z ziemniaków
fot. youtube.com/cooking_haru

Jeśli chodzi o metodę obróbki, są to w zasadzie frytki. Trudno w to jednak uwierzyć, kiedy się na nie patrzy. Takie ziemniaczane jeżyki z pewnością zrobią wrażenie na gościach podczas imprezy.

Przekąska z ziemniaków

Jeżyki z ziemniaków to pomysłowy sposób na przekąskę z tego uwielbianego warzywa. Przygotowujemy je tak, jak frytki – ale nie zwyczajne frytki, a prawdziwe belgijskie. Oznacza to dwukrotne smażenie i dodatek mąki ziemniaczanej.

Poza tymi zabiegami przepis nie wymaga niczego więcej. Do nakrawania ziemniaków używamy sztuczki z pałeczkami do azjatyckiego jedzenia: układamy dwie po dwóch stronach kartofla i tniemy nożem tak głęboko, jak tylko pałeczka pozwala.

kostka z ziemniaka
fot. youtube.com/cooking_haru
W Dino do reszty powariowali. Tylko dziś mięso, owoce i warzywa za ułamek ceny

Ziemniaki inne niż wszystkie

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału o nazwie 쿠킹하루 Cooking Haru :). Pokazana jest tam ciekawa metoda sprawdzania, czy olej jest już dostatecznie rozgrzany. Pałeczkę do jedzenia zanurzamy końcówką w mące ziemniaczanej, a następnie w oleju. Jeśli mąka zaczyna się smażyć, oznacza to, że temperatura do wrzucania ziemniaków jest odpowiednia.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 50 g parmezanu
  • Sól
  • Rozmaryn, tymianek lub oregano
  • Mąka ziemniaczana
  • Olej do głębokiego smażenia

Ziemniaki dobre do dipów

Ziemniaki obieramy i okrawamy tak, by miały kształt prostopadłościanu. Nakrawamy je w kratkę, krojąc wzdłuż i w poprzek co 5 mm. Aby nóż nie dochodził do samej deski, używamy pałeczek umieszczonych po obu stronach ziemniaka.

Kartofelki dokładnie nacieramy solą, także w zakamarkach. Odstawiamy w misce na 10 minut. Wypuszczą trochę soku i zmiękną.

Ziemniaki delikatnie płuczemy w misce, zmieniając wodę 2-3 razy. Następnie zostawiamy je na 15 minut do dokładnego namoczenia. Cedzimy na sitku, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie zasypujemy mąką ziemniaczaną, także w zakamarkach.

W rondelku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Ziemniaczki mają być w nim prawie całkowicie zanurzone. Olej rozgrzewamy na niewielkim ogniu. Kiedy będzie gorący, zanurzamy w nim ziemniaczki.

W pierwszym smażeniu jeżyki mają stać się tylko lekko opieczone. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i studzimy. W międzyczasie olej rozgrzewamy mocniej, a parmezan ścieramy na tarce drobniutko, na wiórki.

Jeżyki z ziemniaków smażymy po raz drugi – tym razem krócej, by stały się z zewnątrz rumiane. Znów odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy serem i wybranymi ziołami – można mieszać według uznania. Podajemy z dipami.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę gołąbkową i jajecznicę po turecku.

nakrojony ziemniak
fot. youtube.com/cooking_haru