Okrasa złamał przepis na ziemniaczane puree. Dorzuca inne warzywo i aromatyczną przyprawę
Karol Okrasa pokazał swoją wersję purée ziemniaczanego. Choć jest ono jedną z najbardziej znanych postaci jednego z najbardziej znanych warzyw, przygotował je nieco inaczej. W tym wydaniu zwykłe purée staje się dziełem sztuki.
Niezwykłe purée okrasy
Od tłuczonych ziemniaków nie oczekujemy przeważnie wiele. Ot, dodatek skrobiowy, leżący gdzieś z boku talerza. Ale nie kiedy przyrządza go Karol Okrasa .
Znany nam przeważnie jako osobowość telewizyjna i pan gotujący na ekranie, Okrasa to nie byle jaki szef kuchni. Kiedy sam decyduje, co ugotować, sięga po przepisy godne gwiazdkowych restauracji. Dlatego też potrafi stworzyć coś z niczego.
Purée z ziemniaków i selera
W tym wypadku „coś z niczego” traktować należy niemal dosłownie. Do ziemniaków Okrasa dodaje bowiem seler . Warzywo to rzadko kiedy występuje w przepisach innych niż rosół, ale niesłusznie – jak przekona się każdy, kto wypróbuje ten przepis.
Składniki
- 100 g ziemniaków
- 300 g selera
- 100 g masła
- ¼ l mleka
- Sok z 1 limonki (50 ml)
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli i pieprzu
Seler i tłuczone ziemniaki
Seler i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
Do garnka z odlanymi warzywami dodajemy masło w mniejszych kawałkach . Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy gałkę muszkatołową i sok z limonki. Blendujemy na gładką masę , w miarę potrzeby zagęszczając masłem. Doprawiamy do smaku.
Wypróbuj też przepisy na kluski śląskie i naleśniki na maślance .