Smakosze.pl Przepisy Okrasa złamał przepis na ziemniaczane puree. Dorzuca inne warzywo i aromatyczną przyprawę
fot. facebook.com/KarolOkrasa; Canva

Okrasa złamał przepis na ziemniaczane puree. Dorzuca inne warzywo i aromatyczną przyprawę

20 września 2024

Karol Okrasa pokazał swoją wersję purée ziemniaczanego. Choć jest ono jedną z najbardziej znanych postaci jednego z najbardziej znanych warzyw, przygotował je nieco inaczej. W tym wydaniu zwykłe purée staje się dziełem sztuki.

Niezwykłe purée okrasy

Od tłuczonych ziemniaków nie oczekujemy przeważnie wiele. Ot, dodatek skrobiowy, leżący gdzieś z boku talerza. Ale nie kiedy przyrządza go Karol Okrasa .

Znany nam przeważnie jako osobowość telewizyjna i pan gotujący na ekranie, Okrasa to nie byle jaki szef kuchni. Kiedy sam decyduje, co ugotować, sięga po przepisy godne gwiazdkowych restauracji. Dlatego też potrafi stworzyć coś z niczego.

seler

Kroję banany, kładę na patelni i wlewam tę masę. To ostatnio mój ulubiony deser

Purée z ziemniaków i selera

W tym wypadku „coś z niczego” traktować należy niemal dosłownie. Do ziemniaków Okrasa dodaje bowiem seler . Warzywo to rzadko kiedy występuje w przepisach innych niż rosół, ale niesłusznie – jak przekona się każdy, kto wypróbuje ten przepis.

Składniki

  • 100 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 100 g masła
  • ¼ l mleka
  • Sok z 1 limonki (50 ml)
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli i pieprzu

Seler i tłuczone ziemniaki

Seler i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.

Do garnka z odlanymi warzywami dodajemy masło w mniejszych kawałkach . Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy gałkę muszkatołową i sok z limonki. Blendujemy na gładką masę , w miarę potrzeby zagęszczając masłem. Doprawiamy do smaku.

Wypróbuj też przepisy na kluski śląskie i naleśniki na maślance .

puree ziemniaczane

Kładę pieczarki i ser na ciasto francuskie i odpalam piekarnik. Ta kolacja to mistrzostwo
Napakowany witaminami i potasem. Każdy powinien znać “papieski owoc”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy