Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Napakowany witaminami i potasem. Każdy powinien znać “papieski owoc”
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.09.2024 18:35

Napakowany witaminami i potasem. Każdy powinien znać “papieski owoc”

kantalupa
fot. Canva

Znacie papieski owoc? Warto po niego sięgać, bo to prawdziwa bomba witaminowa. Do tego pełna wyjątkowego smaku. Kantalupa zaskakuje pod każdym względem. Dowiedzmy się zatem o nim więcej. 

Kantalupa, czyli trochę jak melon

Kantalupa nazywana jest" papieskim owocem" i swoim wyglądem przypomina melon. Kulisty owoc o zielonej skórce i pomarańczowym, wnętrzu jest bardzo zdrowy. Można kupić go w supermarketach i mniejszych sklepach w przystępnej cenie. Ten owoc słynie z bardzo słodkiego smaku.

Przy nim melony mają bardzo neutralny smak. Kantalupa pochodzi z Armenii, ale wcześniej rósł w Afryce i Azji. Przywieźli go stamtąd misjonarze. Następnie uprawę tego słodkiego owocu rozpoczęto nieopodal Rzymu na ziemiach należących do papieża. Stąd też nazwa “papieski owoc”.

Kantalupa
Fot. Canva/Oleksandr Prokopenko
Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładki

Jedz Kantalupę na zdrowie

Kantalupa pełna jest witaminy C i A. Zawiera też dużo błonnika i potasu. Nie ma wielu kalorii i dobroczynnie działa na pracę serca. Ogranicza poziom cholesterolu i zapobiega infekcjom. Poprawia koncentrację, pamięć, przyspiesza metabolizm i zapobiega obrzękom stawów. “Papieski owoc” bogaty jest w beta- karoten.

Korzystnie wpływa na narząd wzroku. Warto wiedzieć, że te owoce osiągają do kilograma wagi. Są bardzo aromatyczne i warto jeść świeże owoce. Można dodać je do sałatek, zrobić z nich koktajle i sosy. Kantalupa dobrze komponuje się z ananasem i winogronami. Ten owoce pasuje też do mięs i słonych serów. 

Kanatlupa pełna smaku

Po Kantalupę powinni sięgać szczególnie seniorzy. Wpływ tego owocu na układ sercowo-naczyniowy jest nieoceniony. Kantalupa w 100 g ma tylko 34 kalorię. Warto dodać ją do owsianki lub jogurtu. Z tym owocem ciasta też zyskają na smaku.

Sos do lodów lub deserów będzie pyszny i niskokaloryczny. Warto wiedzieć, że kilogram kantalupy kosztuje około 10- 15 złotych. Smaczny, zdrowy i słodszy od melona będzie jak znalazł na jesień. Pisaliśmy o tym, jak podać boczek do obiadu na ciepło. Radziliśmy jak używać popularnej przyprawy, by schudnąć. 

Fot. Canva/xu furong
Fot. Canva/xu furong

Źródło: polsatnews.pl, terazgotuje.pl