Napakowany witaminami i potasem. Każdy powinien znać “papieski owoc”
Znacie papieski owoc? Warto po niego sięgać, bo to prawdziwa bomba witaminowa. Do tego pełna wyjątkowego smaku. Kantalupa zaskakuje pod każdym względem. Dowiedzmy się zatem o nim więcej.
Kantalupa, czyli trochę jak melon
Kantalupa nazywana jest" papieskim owocem" i swoim wyglądem przypomina melon. Kulisty owoc o zielonej skórce i pomarańczowym, wnętrzu jest bardzo zdrowy. Można kupić go w supermarketach i mniejszych sklepach w przystępnej cenie. Ten owoc słynie z bardzo słodkiego smaku.
Przy nim melony mają bardzo neutralny smak. Kantalupa pochodzi z Armenii, ale wcześniej rósł w Afryce i Azji. Przywieźli go stamtąd misjonarze. Następnie uprawę tego słodkiego owocu rozpoczęto nieopodal Rzymu na ziemiach należących do papieża. Stąd też nazwa “papieski owoc”.
Krokiety gyros są ostatnio hitem w moim domu. Dzieciaki wręcz błagają o dokładkiJedz Kantalupę na zdrowie
Kantalupa pełna jest witaminy C i A. Zawiera też dużo błonnika i potasu. Nie ma wielu kalorii i dobroczynnie działa na pracę serca. Ogranicza poziom cholesterolu i zapobiega infekcjom. Poprawia koncentrację, pamięć, przyspiesza metabolizm i zapobiega obrzękom stawów. “Papieski owoc” bogaty jest w beta- karoten.
Korzystnie wpływa na narząd wzroku. Warto wiedzieć, że te owoce osiągają do kilograma wagi. Są bardzo aromatyczne i warto jeść świeże owoce. Można dodać je do sałatek, zrobić z nich koktajle i sosy. Kantalupa dobrze komponuje się z ananasem i winogronami. Ten owoce pasuje też do mięs i słonych serów.
Kanatlupa pełna smaku
Po Kantalupę powinni sięgać szczególnie seniorzy. Wpływ tego owocu na układ sercowo-naczyniowy jest nieoceniony. Kantalupa w 100 g ma tylko 34 kalorię. Warto dodać ją do owsianki lub jogurtu. Z tym owocem ciasta też zyskają na smaku.
Sos do lodów lub deserów będzie pyszny i niskokaloryczny. Warto wiedzieć, że kilogram kantalupy kosztuje około 10- 15 złotych. Smaczny, zdrowy i słodszy od melona będzie jak znalazł na jesień. Pisaliśmy o tym, jak podać boczek do obiadu na ciepło. Radziliśmy jak używać popularnej przyprawy, by schudnąć.
Źródło: polsatnews.pl, terazgotuje.pl