Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę pieczarki i ser na ciasto francuskie i odpalam piekarnik. Ta kolacja to mistrzostwo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.09.2024 19:05

Kładę pieczarki i ser na ciasto francuskie i odpalam piekarnik. Ta kolacja to mistrzostwo

pieczarki i ser
fot. youtube.com/cookrate.polska

Szybka przekąska z gotowego ciasta, która świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło – zarówno w kameralnym gronie, jak i podczas imprezy. Zapieczony ser, pieczarki i ciasto francuskie na nowo ukazują dobrze nam znaną kompozycję.

Kolacja z pieczarkami

Kiedy przyjrzeć się temu przepisowi, okazuje się, że to w zasadzie nic innego jak dobrze nam znana zapiekanka. Zastępujemy w niej dobrze znaną bagietkę ciastem francuskim i naraz z ulicznej przekąski robi się całkiem wyjątkowa kolacja.

Przepisy takie jak ten świetnie sprawdzają się jako danie imprezowe. Talarki z nadzieniem są łatwe do „obsłużenia” palcami i nie przeszkadza za bardzo, jeśli trochę przestygną. A do tego nikt chyba nie pogardzi małym kawałkiem pieczywa ze stopionym serem.

siekanie pieczarek
fot. youtube.com/cookrate.polska
Pakuję gruszki do słoików i wlewam tę zalewę. Zimą mi za to dziękują

Ciasto francuskie i pieczarki

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - Polska. Pokazana tam wersja zawiera pieczarki duszone w śmietanie. Można też przygotować wariant jeszcze bliższy zapiekankom „z przyczepy” jak z PRL-u, z lekko podsmażonymi, a nawet surowymi pieczarkami.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g mozzarelli
  • Opcjonalnie: 2 łyżki śmietany
  • Sól, pieprz, suszony czosnek

Kolacja z pieczarkami

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i wałkujemy lekko, tylko by go dobrze rozprostować. Wycinamy z niego placuszki szklanką lub foremką. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczarki czyścimy i siekamy, podobnie jak cebulę. Podsmażamy je na maśle, przyprawiając solą, czosnkiem i pieprzem. Po minucie smażenia można dodać do nich śmietanę. 

Kiedy grzyby będą miękkie, zdejmujemy je do lekkiego przestudzenia. W międzyczasie ścieramy mozzarellę – najlepiej na tarce o grubych okach.

Na placuszki z ciasta francuskiego układamy po łyżce pieczarkowego farszu. Rozpłaszczamy go lekko, a następnie posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na serowe kluseczki i surówkę z marchewką.

gotowe zapiekanki
fot. youtube.com/cookrate.polska