Smakosze.pl Porady Sprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od oleju
YouTube / kanał: DomPełenPomysłow / kadr z filmu

Sprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od oleju

14 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Olej znajduje się w każdym domu. Dzięki niemu możemy przyrządzać tradycyjne, polskie potrawy, smażyć kotlety oraz tworzyć sosy do sałatek. Tłuszcze, w tym właśnie zwykły olej roślinny są nazywane nośnikami smaku, a bez nich potrawy tracą na smaku i jakości. Dlatego tak ważne jest, aby prawidłowo się olejem posługiwać. Genialny trick z użyciem zatyczki do oleju pozwoli ci jeszcze bardziej udoskonalić swoje kulinarne zdolności.

Czemu każdy olej ma zatyczkę?

Chyba każdy z nas przyzna, że nie ma nic gorszego niż rozlany olej. Uprzątnięcie go to nie lada sztuka, a plamy na powierzchniach utrzymują się w nieskończoność. Dlatego każdy olej ma zabezpieczenie w postaci zatyczki.

Taka zatyczka sprawia, że olej nie rozleje podczas przypadkowego odkręcenia zakrętki. Taka sytuacja mogłaby mieć miejsce na przykład podczas transportu w samochodzie, nikt z nas nie chciałby, żeby olej rozlał się po całym bagażniku.

Większość osób myśli, że po przetransportowaniu oleju do domu, funkcje zatyczki się kończą. Nie można być bardziej w błędzie. Wyrzucanie zatyczki to poważne niedopatrzenie, ponieważ jej ukryta funkcja to prawdziwa rewolucja.

Chciała kupić ulubione bułki z Biedronki. Nagle to zobaczyła i zamarła, od razu wszystko nagrała

Drugie życie zatyczki do oleju

Po otworzeniu oleju i zdjęciu zatyczki wystarczy zaledwie jedną czynność. Oderwaną zakrętkę przekręcamy do góry nogami i ponownie wkładamy w otwór. Na pewno od razu zauważysz, że otwór, z którego wypływa, teraz olej jest o wiele mniejszy.

Taki zabieg pozwala nam na bardziej skuteczne i precyzyjne dawkowanie oleju. Teraz bez żadnego problemy odmierzymy dokładnie taką ilość, jaka jest nam potrzebna. Sprawdzi się to znakomicie podczas smażenia naleśników oraz podawanie lekkich, warzywnych sałatek.

Ten lokal nie ma nawet szyldu, a działa od 38 lat. Zapiekanki z tego miejsca to hit
Wszyscy źle grillowaliśmy kiełbasę. Kucharz zdradził, jak to robią mistrzowie
Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy