Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > To najgorszy miód, jaki możesz kupić. Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.01.2025 15:46

To najgorszy miód, jaki możesz kupić. Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

miód
Fot. Shutterstock

Miód to symbol natury, smaku i wartościowych składników odżywczych. Jednak nie każdy miód jest wart uwagi. Pewien rodzaj miodu powinniśmy omijać szerokim łukiem. Jest o tym przekonany dietetyk dr Bartek Kulczyński.

Miód nie zawsze zdrowy

Miód wyróżnia się złocistym kolorem i przyjemnie słodkim smakiem oraz aromatem. Szczególnie zimą lubimy dodać ten naturalny produkt do herbaty. Bywa on też składnikiem ciast i deserów. Po miód sięgamy, gdy dokucza nam przeziębienie i złe samopoczucie. Ma on działanie przeciwkaszlowe, wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe.

Miód można też stosować jako łagodny środek nasenny i uspokajający. Wspomaga pracę serca i redukuje stres. Dr Bartek Kulczyński wziął pod lupę ten naturalny produkt. Popularny ekspert podkreśla, że nie każdy miód jest produktem, który warto włączyć do diety. Niektóre miody nie mają nic wspólnego z naturą. 

miód
Fot. Canva/nitrub
Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal

Miód szkodliwy dla zdrowia?

Dr Bartek Kulczyński w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube zaznacza, że szkodliwe są miody sztuczne. Wytwarzane są w sposób przemysłowy, a nie przez pszczoły. Dietetyk powiedział:

Proces jego produkcji opiera się na przetwarzaniu cukrów oraz stosowaniu substancji dodatkowych. Zwykle zawiera on cukier, syrop skrobiowy i aromat miodowy

Dr Bartek Kulczyński podkreślał też, że taki miód nie ma żadnych wartości zdrowotnych. Jest to czysty cukier, który jest szkodliwy dla zdrowia. Atutem takiego produktu jest niska cena i na tym kończą się zalety miodu sztucznego. Dietetyk dalej wyjaśniał:

Do niezbyt zdrowych miodów zaliczam też miody pasteryzowane. Pasteryzacja to proces podgrzewania do 60-70 stopni Celsjusza. Niszczone są szkodliwe drobnoustroje, które występują w miodzie

Uważaj na miody pasteryzowane

Zwykły miód zmienia konsystencję. Jednak za sprawą pasteryzacji pozostaje on płynny. Dr Bartek Kulczyński powiedział w opublikowanym filmie:

W ten sposób dla niektórych osób jest on bardziej praktyczny w użytkowaniu. Łatwiej go odmierzyć, jeśli chcemy dodać go do wypieków, czy herbaty

Pasteryzacja ma też wady. Dietetyk wyjaśniał:

Pasteryzacja sprawia, że miód w znacznej części staje się pozbawiony enzymów, przeciwutleniaczy, które odpowiadają za jego walory prozdrowotne 

Br Kulczyński podkreślił, że osobiście nie poleca spożywania miodów, które zostały poddane pasteryzacji. Informacja o pasteryzacji powinna być umieszczona przez producenta na opakowaniu. Pisaliśmy o apetycznych plackach ziemniaczanych z boczkiem. Polecaliśmy przepis na sałatkę z kurczaka i owoców

miód
Fot. Canva/Davizro

Źródło: YouTube/drbartekpl, kobieta.onet.pl