Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata
Faszerowana papryka to składnik jednego z moich ulubionych obiadów. Obok zawsze muszą znaleźć się chrupiące domowe frytki, a także sałatka grecka. Taki zestaw to gwarancja, że z mojego obiadu nikt od stołu głodny nie odejdzie.
Papryka faszerowana to hit
Wspaniałą cechą faszerowanej papryki jest jej duża uniwersalność. W końcu bez problemu załadować możemy do niej najróżniejsze farsze: mięsne, wegetariańskie, tradycyjne i te bardziej egzotyczne.
Ostatnio postanowiłem wypróbować wersję składającą się z mielonej wołowiny, oliwek i sera feta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a puste talerze dały mi znać, że i gościom bardzo smakowało.
Jak zrobić faszerowaną paprykę?
Prostota tej receptury jest niewątpliwym plusem. Dwie takie papryki z dodatkiem frytek i sałatki greckiej i nawet największy łakomczuch i pasibrzuch będzie ukontentowany. Niżej zdradzam moją wersję faszerowanej papryki.
Składniki na 10 faszerowanych papryk:
- 5 dużych czerwonych papryk
- 600 g wołowiny mielonej (najlepszy będzie antrykot)
- 100 gramów ryżu
- słoiczek czarnych oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- odrobina oleju
Przepis na faszerowane papryki
Zaczynam od dokładnego umycia papryk i przekrojenia ich w pół. Ogonki zostawiam, aby farsz nie wypadał. Usuwam pestki i białą błonę. Połówki papryk układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na patelnię wlewam resztę oleju, rozgrzewam i wrzucam na niego pociętą w drobną kostkę cebulę. Podczas smażenia obieram czosnek i siekam. Cebulę co jakiś czas mieszam, aż ładnie się skarmelizuje. Dodaję do niej koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy i przesmażam jeszcze przez 3 minuty.
Z patelni zdejmuję warzywa i wrzucam na nią mięso. Smażę, aż większość kawałków stanie się brązowa i chrupiąca. Dodaje do mięsa warzywa, posiekane oliwki, ugotowany ryż i mieszam. Wypełniam farszem papryki, posypuję serem feta i zapiekam w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut.