Smakosze.pl Przepisy Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata
Fot. Shutterstock/Aleksandar Blanusa

Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata

6 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Faszerowana papryka to składnik jednego z moich ulubionych obiadów. Obok zawsze muszą znaleźć się chrupiące domowe frytki, a także sałatka grecka. Taki zestaw to gwarancja, że z mojego obiadu nikt od stołu głodny nie odejdzie.

Papryka faszerowana to hit

Wspaniałą cechą faszerowanej papryki jest jej duża uniwersalność. W końcu bez problemu załadować możemy do niej najróżniejsze farsze: mięsne, wegetariańskie, tradycyjne i te bardziej egzotyczne.

Ostatnio postanowiłem wypróbować wersję składającą się z mielonej wołowiny, oliwek i sera feta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a puste talerze dały mi znać, że i gościom bardzo smakowało.

Faszerowana papryka
Fot. Canva Faszerowana papryka
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Prostota tej receptury jest niewątpliwym plusem. Dwie takie papryki z dodatkiem frytek i sałatki greckiej i nawet największy łakomczuch i pasibrzuch będzie ukontentowany. Niżej zdradzam moją wersję faszerowanej papryki.

Składniki na 10 faszerowanych papryk:

  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 600 g wołowiny mielonej (najlepszy będzie antrykot)
  • 100 gramów ryżu
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • odrobina oleju

Przepis na faszerowane papryki

Zaczynam od dokładnego umycia papryk i przekrojenia ich w pół. Ogonki zostawiam, aby farsz nie wypadał. Usuwam pestki i białą błonę. Połówki papryk układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Na patelnię wlewam resztę oleju, rozgrzewam i wrzucam na niego pociętą w drobną kostkę cebulę. Podczas smażenia obieram czosnek i siekam. Cebulę co jakiś czas mieszam, aż ładnie się skarmelizuje. Dodaję do niej koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy i przesmażam jeszcze przez 3 minuty.

Z patelni zdejmuję warzywa i wrzucam na nią mięso. Smażę, aż większość kawałków stanie się brązowa i chrupiąca. Dodaje do mięsa warzywa, posiekane oliwki, ugotowany ryż i mieszam. Wypełniam farszem papryki, posypuję serem feta i zapiekam w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut.

Faszerowana papryka
Fot. Canva Faszerowana papryka
Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Jesienią rozsyp pod malinami i zalej tym płynem. Krzew stanie się nie do poznania
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy