Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone ziemniaki bez gotowania. 1 dodatek sprawi, że będą bardziej chrupiące

Pieczone ziemniaki bez gotowania. 1 dodatek sprawi, że będą bardziej chrupiące

Pieczone ziemniaki bez gotowania
canva/YelenaYemchuk

Pieczone ziemniaki bez gotowania są niezwykle aromatyczne i sycące. Zrobicie je sprawnie, a z talerzy będą znikać w ekspresowym tempie. Sekretem ich wspaniałego smaku jest bułka tarta, która sprawia, że warzywa po upieczeniu pokrywają się pyszną, chrupiąca skorupką. Warto spróbować — jeszcze nie raz je zrobicie.

Wydaje wam się, że ciężko jest zrobić pieczone ziemniaki bez gotowania? Nic bardziej mylnego. Warzywa wystarczy pokroić na nieco mniejsze kawałki i nasmarować oliwą z oliwek, by się nie przypaliły. Dodając aromatycznych przypraw i bułki tartej sprawimy, że smak i tekstura przekąski będzie doskonała. Spróbujecie?

Przepis na pieczone ziemniaki bez gotowania

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 łyżka bułki tartej lub mąki z ciecierzycy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczki tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować pieczone ziemniaki bez gotowania? Mamy na to sposób

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w łódeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i dokładnie rozprowadzamy ją po warzywach.

Podobnie postępujemy z bułką tartą — wsypujemy i mieszamy. Nada delikatnej chrupkości upieczonym ziemniakom. Ziemniaki przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy przez 35-40 minut.

Przed wyjęciem sprawdzamy widelcem, czy są miękkie. Pieczone ziemniaki bez gotowania najlepiej smakują z domowymi sosami np. ketchupem lub majonezem.

Wskazówka dotycząca doprawiania ziemniaków:

Jeżeli nie mamy pod ręką czosnku w proszku czy suszonych ziół, zawsze możemy wykorzystać oliwę smakową. Warto zrobić ją samodzielnie.

Wystarczy świeże ząbki czy gałązki ulubionego zioła zalać oliwą i wstawić do lodówki. Z czasem tłuszcz przejdzie smakiem. Będzie idealny do przygotowania pieczonych ziemniaków bez gotowania i nie tylko.

Po pomysły na inne smakołyki z sycących bulw zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. przepis na smakowite placki, który nie wymaga ścierania warzywa, a także sprawdzony patent na ziemniaczane krokiety.

Pieczone ziemniaki bez gotowania są wyśmienite
canva/Olga Chzhu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: