Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weronika pokazała jak szybko zrobić krokiety lepsze niż placki ziemniaczane, ma genialny sposób
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.07.2022 17:29

Weronika pokazała jak szybko zrobić krokiety lepsze niż placki ziemniaczane, ma genialny sposób

krokiety ziemniaczane
screen z filmiku Weronika Domogród na YouTube

Weronika pokazała jak szybko zrobić krokiety lepsze niż placki ziemniaczane. Ma genialny sposób, dzięki któremu ciasto wychodzi idealne i łatwo daje się formować. Nadziewa je pieczarkowym farszem, dzięki czemu są pełne smaku. Krokiety możecie podać z surówką, jako bezmięsny, pyszny obiad. Zastanawiacie się, co smacznego można zrobić z ziemniaków? Oczywiście w grę wchodzą frytki, kopytka i placki ziemniaczane. Jeśli jednak komuś przejadły się już te potrawy, możecie przygotować krokiety ziemniaczane. Są niezwykle smaczne, a jednocześnie proste do przygotowania. Przekonajcie się o tym sami.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie tych apetycznych krokietów, które jest screen'em z filmiku Weronika Domogród na YouTube. Wyglądają tak, że od razu chce się je zjeść, prawda?

Przepis Weroniki na krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • olej

  • 40 dag pieczarek

  • 1 ząbek czosnku

  • mąka pszenna (ok. 1,5 szklanki)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • 1 białko

  • tarta bułka

Przygotowanie szybkich krokietów

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, dokładnie wytłucz, by nie było grudek, wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż je, podduś. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu, chwilę podduś, wystudź.

Masę ziemniaczaną ubij w garnku, tak by zajmowała 2/3 jego dna. Pustą 1/3 część wypełnij mąką pszenną. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i trochę soli, wymieszaj. Podsypując lekko mąką, zagnieć ciasto na stolnicy, tak by było gładkie i zwarte. Farsz wymieszaj z łyżką tartej bułki.

Ciasto podziel na 3-4 kawałki. Z każdego uformuj wałek, pokrój go na większe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz na prostokąt, a na jego środku połóż trochę farszu.

Zlep brzegi krokietów, ładnie je uformuj. Każdy krokiet zanurz w białku, a potem obtocz w tartej bułce. Krokiety smaż na patelni z olejem, aż będą z każdej strony rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kopytka, a także na placki ziemniaczane.

wytłuczone ziemniaki
canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik Weronika Domogród na YouTube