Smakosze.pl Przepisy Pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle od Tomasza Strzelczyka
Screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle od Tomasza Strzelczyka

28 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tomasz Strzelczyk zdradził swój najlepszy patent na kalafiora. Poznajcie jego przepis na pyszny i delikatny pieczony kalafior w maśle. Wychodzi niezwykle delikatny, sto razy smaczniejszy od gotowanego. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, tak naprawdę wystarczy zrobić aromatyczne masło.

Jak przekonuje Tomasz Strzelczyk, pieczony kalafior jest o wiele smaczniejszy od tego z wody. Zachowuje bowiem więcej smaku i aromatu, a i konsystencję ma idealnie kremową. Tak przygotowany kalafior będzie doskonały na kolację. Możesz go też podać do obiadu.

W naszym materiale prezentujemy screeny z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, by pokazać wam, jak apetycznie wygląda ta potrawa. Mamy nadzieję, że wspólnie z Tomaszem Strzelczykiem zachęciliśmy was do jej przygotowania.

Przepis Strzelczyka na kalafior pieczony w maśle

Składniki:

  • 2 nieduże kalafiory

  • 150 g masła

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól

  • 100 g startego parmezanu

Przygotowanie pieczonego kalafiora według Strzelczyka

Kalafiory oczyść, opłucz, osusz. Połóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Masło umieść w rondelku. Dodaj do niego szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, listki tymianku oraz posiekaną natkę pietruszki. Podgrzej, aż się rozpuści.

Gorącym, aromatycznym masłem przy użyciu pędzelka posmaruj kalafiory. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. godzinę.

Gdy kalafior będzie już miękki, posyp go startym parmezanem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.

Wskazówka:

Jeśli kalafior zbyt szybko zacznie się rumienić w czasie pieczenia, przykryj go kawałkiem folii aluminiowej. Wówczas unikniesz przypalenia specjału.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis Tomasza Strzelczyka na ziemniaki z grilla , a także na sos kurkowy jego autorstwa.

kalafior
canva/Pixaline z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy