Pierogi dominikańskie to strzał w 10. Takiego farszu nikt się nie spodziewa
Choć nazwa tego dania brzmi kościelnie, pierogi dominikańskie nie są wcale najnowszym przepisem siostry Anastazji. Ich nazwa nawiązuje do legendy o pojawieniu się pierogów w Polsce. Nawiązują też składniki – tym, że są swojskie i tradycyjne.
Święty Jacku z pierogiami
Święty Jacek Odrowąż to naśladowca św. Dominika, który odpowiedzialny jest za to, że jego zakon pojawił się w Polsce. Legenda ta ma kilka postaci, ale na jej prawdziwość wskazuje kilka faktów. Przede wszystkim ten, że św. Jacek działał jako misjonarz na Rusi, a to właśnie stamtąd przyszły do nas różnego rodzaju kluski i dania mączne z gotowanego ciasta .
Dominikanie nie unikają zresztą tych skojarzeń i co roku w Krakowie organizują pierogowy festiwal. Na Podkarpaciu zaś pierogi św. Jacka są zarejestrowanym produktem tradycyjnym . Ośrodkiem ich wytwarzania jest wieś Nockowa.
Pierogi św. Jacka
Według tamtejszej legendy Jacek Odrowąż sam nauczył wieśniaków gotować pierogi . Potrzebował strawy, a chłopi nie mieli nic do jedzenia. Wtedy poprosił o mąkę, a ponieważ było jej za mało, dodał twaróg i tak zagniótł ciasto. Sam też wymyślił farsz z kapusty i dzikich pieczarek. Przygotowane z tak prostym farszem pierogi wyglądały jak gdyby rozmnożyły się cudem. Dziś jadamy je w innej postaci – jako pierogi mięsne z serowym ciastem .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 600 g kiełbasy
- 300 g sera z wiaderka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- Sól, majeranek
- Boczek lub słonina na okrasę
Pierogi z białą kiełbasą
Kiełbasę wyjmujemy z osłonki. Farsz rozkruszamy lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy łyżeczkę majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, a wszystko razem mieszamy.
W misce mieszamy twaróg, miękkie masło i jajko. Wyrabiamy ciasto widelcem, aż składniki się pomieszają. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto wałkujemy na placek grubszy niż do zwykłych pierogów – 4-5 mm. Wycinamy koła i faszerujemy pierogi rozdrobnioną kiełbasą. Sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Należy pamiętać, żeby nie stłaczać ich w garnku. Pierogi można także posmarować żółtkiem i upiec . Przed podaniem polewamy je skwarkami z wytopionego boczku.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne domowe pączki i puszyste racuchy .