Smakosze.pl Dieta Pijesz herbaty w takich torebkach? Lepiej o nich zapomnij, dietetyk ostrzega
fot. Canva

Pijesz herbaty w takich torebkach? Lepiej o nich zapomnij, dietetyk ostrzega

14 maja 2024

Znany z mediów społecznościowych dr Bartek Kulczyński to dietetyk, który zazwyczaj poucza nas, co powinniśmy jeść. Tym razem opowiedział jednak o zagrożeniu, którego powinniśmy unikać. I nie chodzi o ładną figurę.

Mikroplastik w jedzeniu

Dietetyk wziął na tapet temat mikroplastiku, o którym ostatnio zrobiło się głośno. Z badań naukowych wynika bowiem, że mikroskopijne cząsteczki tworzyw sztucznych są tak wszechobecne w dzisiejszym świecie , że nie tylko żyjemy wśród nich, lecz także często je jemy, wypijamy, a także oddychamy nimi.

Oczywiście za rozpowszechnienie tych niewielkich, ale szkodliwych grudek tworzyw syntetycznych w naszej diecie obarczyć należy w dużym stopniu plastikowe opakowania , których cząstki przenikają do naszego jedzenia.

mikroplastik w piasku
fot. Canva
Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej

Takiej herbaty lepiej unikać

To, co można powiedzieć na podstawie dzisiejszych badań naukowych, to to, że skala problemu nie jest mała i jest niepokojąca – tłumaczy Kulczyński.

Wskazuje on, że według obecnej wiedzy naukowców mikroplastik taki może w naszym organizmie mieć działanie druzgocące: wywoływać raka, choroby jelit czy uszkodzenia układu krążenia . Na szczęście zdementowane zostały ustalenia sprzed kilku lat, które szacowały ilość pochłanianego przez nas mikroplastiku jako nawet 5 g tygodniowo.

Mikroplastik: na te produkty uważaj

Dietetyk wymienia też produkty, których należy się wystrzegać, żeby ograniczyć ilość zjadanego mikroplastiku. Na pierwszym miejscu znalazł się tu niestety ten, który w naszych kuchniach występuje nagminnie. Chodzi o herbatę w plastikowych torebkach do zaparzania, które uwalniają mnóstwo mikro- i nanocząsteczek plastiku.

[…] przejście z herbat w torebkach na herbaty sypkie jest jedną z najprostszych strategii zmniejszenia spożycia mikroplastiku wraz z herbatą – podkreśla dr Bartek.

Podobna uwaga dotyczy innego produktu, który często gotujemy w torebce – ryżu . Zapewne można tę zasadę rozciągnąć też na kasze , które coraz częściej występują w podobnej postaci.

Wysoko na liście znalazła się też butelkowana woda – którą warto zastąpić używaniem wody prosto z kranu do gotowania, a do picia na surowo – filtrami działającymi w technice odwróconej osmozy.

Kolejne miejsca pierwszej dziesiątki najniebezpieczniejszych produktów zajmują też cukier i sól – które jak najbardziej warto ograniczać, lecz także ryby i owoce morza, z których rezygnować dietetyk jednak nie radzi. Do wzięcia pod uwagę jest przecież więcej zaleceń zdrowotnych niż tylko mikroplastik.

Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia pierogów i dowiedz się, czy kiełkujący czosnek jest szkodliwy dla zdrowia .

śmieci na plaży
fot. Canva
Gdy tylko przychodzi sezon, robię taki makaron z truskawkami. Jeden dodatek jest najważniejszy
W Dino do reszty powariowali, tylko dziś masa produktów za bezcen. Lepiej się śpieszyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy