Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myślisz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.05.2024 07:59

Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myślisz

kiełkujący czosnek
Fot. Canva

Czosnek jest smaczny i zdrowy. Jednak, gdy kiełkuje, myślimy, że traci na wartości i z niego nie korzystamy w kuchni. To błąd, bo warto sięgnąć po kiełkujący czosnek. Jest cenny i znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach. 

Jedz czosnek na zdrowie

Czosnku nikomu przedstawiać nie trzeba. Pyszny, zdrowy i naszpikowany witaminami na dobre rozgościł się w naszej kuchni. Jego jedzenie dostarczy nam witamin A, C, D oraz manganu, potasu, fosforu, cynku i potasu. Jednak czosnek może nas nieco zaskoczyć w kuchni.

Gdy kiełkuje, wielu smakoszy zastanawia się, czy można go użyć, czy lepiej z niego w ogóle nie korzystać podczas gotowania. Radzimy, by śmiało korzystać z kiełkującego czosnku. Taki czosnek jest bardziej nasycony substancjami prozdrowotnymi niż ten bez kiełków. Nie ma on też tak intensywnego zapachu, który może przeszkadzać niektórym osobom. 

kiełkujący czosnek
Fot: Canva/Serhii Ivashchuk
Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Nie znam prostszego przepisu na ciasto bez pieczenia

Sięgnij po kiełkujący czosnek

Kiełkujący czosnek ma kilka razy więcej substancji antyoksydacyjnych niż czosnek bez kiełków. Można dlatego spożywać go mniej lub jedząc tyle samo, uzyskać większe korzyści zdrowotne. Ekstrakt z czosnku, który kiełkuje 5 dni, ma najwięcej przeciwutleniaczy. Warto pamiętać, że będzie ich więcej w ząbku czosnku niż w jego kiełkach.

Surowe kiełki czosnku powinny być poddane obróbce termicznej przed zjedzeniem. Wszystko dlatego, że mogą być one zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami. Dlatego bardzo ważne jest to, by w kiełkującym czosnku spożywać tylko ząbki czosnku, a nie kiełki. Tych się pozbywamy i używamy w kuchni jedynie ząbków czosnku.

Kiełkujący czosnek w twojej kuchni

Kiełkujący czosnek poprawi naszą odporność i sprawi, że będziemy się rzadziej przeziębiać. Skróci też czas choroby z 5 dni do półtora dnia. Korzystnie działa na układ krążenia i obniża zły cholesterol. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka i prostaty. 

Jedzenie czosnku obniży też ciśnienie tętnicze, wspiera pracę wątroby i oczyszcza ją z metali ciężkich. Czosnek warto dodawać do zup, zapiekanek, makaronów i sałatek. Wzbogaci smak potraw, ale też nasze zdrowie. Dlatego sięgajmy po kiełkujący czosnek, ale jedzmy nie kiełki, a ząbek czosnku. Pisaliśmy o tym, jak przygotować najlepszą przyprawę do ogórków kiszonych. Podpowiadaliśmy, jak ugotować zupę buraczkową. 

kiełkujący czosnek
Fot. Canva/luvemakphoto

Źródło: YouTube/MarekSkoczylasPL

Zdjęcia: screen YouTube/MarekSkoczylasPL