Placki z marchwi - prosty przepis
Placki z marchwi są świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są równie smaczne, a przygotujesz je w 20 minut. Placki z marchwi są niezwykle chrupiące i doskonale doprawione. Sprawdź, jak przygotować szybki obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom.
Placki z marchwi przygotujesz naprawdę szybko. Wszystkie składniki wystarczy połączyć, uformować placuszki i usmażyć. Placki z marchwi smażą się krócej od placków ziemniaczanych.
Placki z marchwi najlepiej smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możesz również posypać je posiekaną natką pietruszki lub zjeść z odrobiną zwykłego cukru. Każda wersja smakuje obłędnie i sprawi, że placuszki częściej będą gościć na Twoim stole.
Przepis na placki z marchewką
Składniki na 12 placków:
-
750 g marchewki
-
duża cebula
-
ząbek czosnku
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
łyżeczka soli
-
pół łyżeczki pieprzu
-
olej do smażenia
Jak przygotować placki z marchwi?
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odsącz z niej wodę. Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek i dodaj do marchwi, wymieszaj. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i mieszaj do połączenia wszystkich składników.
Na patelni rozgrzej olej i delikatnie układaj uformowane wcześniej placuszki, następnie piecz z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Placki po usmażeniu wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego.