Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z gulaszem
canva/ fotek

Placki ziemniaczane z gulaszem

18 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym to świetny pomysł na prosty, ale genialny, rodzinny obiad. Placki są miękkie w środku, chrupiące w środku, a gęsty gulasz ze schabu nadaje im rewelacyjnego smaku i aromatu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem.

Placki ziemniaczane to już tradycyjna, polska potrawa, którą wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono, słodko, z jogurtem, śmietaną zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają z talerzy. Placki ziemniaczane z gulaszem to genialne połączenie, które pokochają wszyscy miłośnicy mięsa. Gulasz wieprzowy ma mocny, wyraźny smak, idealny do chrupiących, domowych placuszków.

Placki ziemniaczane przygotuj z mącznych ziemniaków typu B lub C, takich jak Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki zawierają dużo skrobi i stosunkowo mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozlecą się podczas smażenia. Masę ziemniaczaną warto docisnąć przez tetrę, aby oddała całą wodę. Schab do gulaszu możesz oprószyć przyprawami dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, aby zyskał jeszcze lepszy smak.

Poznaj inną odsłonę placków ziemniaczanych- przygotuj placki z pieczarkami i serem , które skradną Twoje serce już po pierwszym kęsie.

Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki na około 10 placków:

  • 1 kg ziemniaków

  • duża cebula

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

Składniki na gulasz:

  • 500 g schabu bez kości

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • papryka słodka mielona

  • tymianek, majeranek

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki

  • 500 ml wody

  • olej do podsmażenia mięsa

Jak zrobić placki ziemniaczane z gulaszem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż na ręcznik papierowy lub tetrę i odciśnij nadmiar wody.

Przygotuj gulasz: schab umyj, oczyść, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem zeszklij na oleju posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj mięso, paprykę mieloną i smaż przez kilka minut. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, majeranek i tymianek i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Przygotuj placki ziemniaczane: do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki, dodaj mąkę, cebulę, jajka, sól i pieprz, następnie wyrób ręcznie i smaż na oleju. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Pod koniec gotowania gulaszu rozrób mąkę w odrobinie wody i dodaj do garnka z mięsem, mieszaj do powstania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pierzem.

Na talerz wyłóż placki i polej je gęstym, mięsnym gulaszem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy