Placki ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym to świetny pomysł na prosty, ale genialny, rodzinny obiad. Placki są miękkie w środku, chrupiące w środku, a gęsty gulasz ze schabu nadaje im rewelacyjnego smaku i aromatu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem.
Placki ziemniaczane to już tradycyjna, polska potrawa, którą wszyscy uwielbiamy. Podawane na słono, słodko, z jogurtem, śmietaną zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają z talerzy. Placki ziemniaczane z gulaszem to genialne połączenie, które pokochają wszyscy miłośnicy mięsa. Gulasz wieprzowy ma mocny, wyraźny smak, idealny do chrupiących, domowych placuszków.
Placki ziemniaczane przygotuj z mącznych ziemniaków typu B lub C, takich jak Orlik, Sante, Irys. Ziemniaki zawierają dużo skrobi i stosunkowo mało wody, dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozlecą się podczas smażenia. Masę ziemniaczaną warto docisnąć przez tetrę, aby oddała całą wodę. Schab do gulaszu możesz oprószyć przyprawami dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki, aby zyskał jeszcze lepszy smak.
Poznaj inną odsłonę placków ziemniaczanych- przygotuj placki z pieczarkami i serem , które skradną Twoje serce już po pierwszym kęsie.
Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki na około 10 placków:
-
1 kg ziemniaków
-
duża cebula
-
2 jajka
-
2 łyżki mąki pszennej
-
płaska łyżeczka soli
-
pieprz
Składniki na gulasz:
-
500 g schabu bez kości
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
4 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
papryka słodka mielona
-
tymianek, majeranek
-
sól, pieprz
-
łyżka mąki
-
500 ml wody
-
olej do podsmażenia mięsa
Jak zrobić placki ziemniaczane z gulaszem?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie przełóż na ręcznik papierowy lub tetrę i odciśnij nadmiar wody.
Przygotuj gulasz: schab umyj, oczyść, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem zeszklij na oleju posiekany czosnek i cebulę, następnie dodaj mięso, paprykę mieloną i smaż przez kilka minut. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, majeranek i tymianek i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Przygotuj placki ziemniaczane: do miski przełóż przeciśnięte ziemniaki, dodaj mąkę, cebulę, jajka, sól i pieprz, następnie wyrób ręcznie i smaż na oleju. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Pod koniec gotowania gulaszu rozrób mąkę w odrobinie wody i dodaj do garnka z mięsem, mieszaj do powstania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pierzem.
Na talerz wyłóż placki i polej je gęstym, mięsnym gulaszem.
Smacznego.