Smakosze.pl Przepisy Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje
YT/Lecker schnell

Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje

7 listopada 2023

Gołąbki potrafią się znudzić. U mnie w domu od niedawna króluje przepis, który z tradycyjną potrawą jest tylko luźno związany. Wciąż korzystam z kapusty, pomidorowego sosu i mięsnego farszu, ale danie o wiele bardziej nam smakuje. Polecam spróbować.

Nietypowe gołąbki mają swój urok

Choć przywiązani do tradycji smakosze gołąbkami nie nazwą potrawy, w której farszu nie zawija się w kapustę, inne wersje danie istnieją. Co więcej, są bardzo smaczne. Gdy moja rodzina zdecydowała, że kapuściane „roladki” są już passé, musiałam znaleźć inny patent na moje ulubione danie.

W internecie trafiłam na przepis, w którym kapustę zapiekało się z porcjami nadzienia i pomidorowym sosem. Żmudne formowanie gołąbków nie było konieczne, więc postanowiłam spróbować. Danie wyszło tak smaczne, że mogę tylko je polecić. Recepturę znajdziecie w dalszej części artykułu.

Krojenie kapusty na gołabki.jpg
YT/Lecker schnell
Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na 2 dni, mąż ciągle prosi o dokładki

Prosty przepis na gołąbki bez zawijania

Nigdy nie lubiłam przygotowania gołąbków. Gdy więc zobaczyłam, że można pociąć kapustę i na niej ułożyć mięsny farsz oraz sos, musiałam spróbować. Wyszło fantastycznie, więc już nie wracam do klasyki. Naprawdę warto się skusić.

Składniki:

  • 1 większa główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100-200 g gęstego sosu pomidorowego np. takiego
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do przygotowania potrawy potrzebna będzie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Na niej ułożymy nasze nietypowe gołąbki. Nim jednak danie znajdzie się w piecu, trzeba odpowiednio przygotować składniki. Pełna instrukcja znajduje się poniżej.

Jak robię gołąbki bez zawijania? Przepis jest banalny

Pierwszym krokiem jest przygotowanie farszu. Posiekaną cebulę łączę z mielonym mięsem, niewielką ilością soli i pieprzu, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyrabiam i odstawiam na czas przygotowania kapusty.

Warzywo tnę w okrągłe plastry o grubości 5-7 mm i układam na blasze. Oprószam solą i pieprzem. Na wierzchu układam uformowane z mięsa mielonego kotlety o średnicy takiej samej jak plastry kapusty. Ich grubość nie powinna przekraczać 4-5 mm.

Mięso smaruję 1-2 łyżkami gęstego pomidorowego sosu. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 45 minut.

Jak podawać nietypowe gołąbki?

Do tego dania doskonale pasują zapiekane ziemniaki oraz warzywa korzeniowe z pieca. Możecie je przyrządzić podczas pieczenia gołąbków bez zawijania. Wystarczy je doprawić i włożyć nieco później — pokrojone jarzyny będą gotowe po 20-30 minutach (ziemniaki później).

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Jeśli lubicie klasykę, sprawdźcie koniecznie recepturę siostry Anieli — z pewnością was zachwyci. Polecamy też smaczne jarskie gołąbki z czerwoną soczewicą, pieczarkami i fetą .

Przepis na nietypowe gołąbki zachwyca.jpg
YT/Lecker schnell
Tę zupę mogłabym jeść non stop. Syci na długie godziny, cudownie rozgrzewa, a składniki kosztują grosze
W końcu odkryłam idealne proporcje do ciasta na naleśniki. Teraz nawet pierwszy się udaje
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy