Polacy marnują tony jedzenia - opublikowano nowe wyniki badań
Polacy marnują aż 5 milionów ton żywności rocznie. Badania przeprowadzone w ramach projektu PROM wykazały, że aż 60 procent tej ilości to jedzenie, które wyrzuca się w gospodarstwach domowych. Powody podawane jako uzasadnienie dla pozbywania się produktów spożywczych wskazują, że problemem jest niewłaściwe wykonanie zakupów.
Ceny żywności rosną od dłuższego czasu i wydawać by się mogło, że najlepszym sposobem na oszczędności w tej sytuacji jest planowanie zakupów. Chodzenie do sklepu z listą konkretnych produktów, których rzeczywiście potrzebujemy, powinno zagwarantować nam, że nie zmarnujemy ani grama z tego, co kupimy. Tymczasem, jak wynika z badań, Polacy marnują rocznie naprawdę sporo , bo około pięciu milionów ton żywności.
Tony jedzenia lądują w śmieciach
Można odnieść wrażenie, że większy udział w marnowaniu produktów spożywczych może mieć handel, produkcja czy przetwórstwo . Dużo mówi się o wyrzucaniu jedzenia przez sklepy, a popularność programów pomagających ratować żywność wydaje się rosnąć.
Tymczasem jak pokazuje analiza sfinansowana przez NCBR, gałęzie te odpowiadają odpowiednio za 7% i 30% zmarnowanej żywności . Podczas transportu i magazynowania marnuje się mniej niż 1%. Podobną ilość traci gastronomia. Za pozostałe 60% odpowiadają niestety polskie gospodarstwa domowe.
Dlaczego Polacy wyrzucają tyle jedzenia?
Powody podawane przez badanych są trywialne. Najczęściej wymieniane jest zepsucie produktów (65,2% wskazań). Badani mówili też o przeoczeniu daty ważności (42% wskazań), przygotowaniu zbyt dużej ilości jedzenia (26,5% wskazań) czy zrobieniu zbyt dużych zakupów (22,2% wskazań).
Dane te wyraźnie pokazują, że istotą problemu jest trudność w ocenie, jak dużo jedzenia potrzebujemy i nieumiejętność przechowywania go tak, by dłużej było bezpieczne do spożycia. Sugerują również, że być może nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że przygotowane potrawy możemy mrozić, odświeżać czy dzielić się nimi z innymi .
Po wskazówki jak wykorzystać produkty, które często się wyrzuca, zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na pastę kanapkową z mięsa rosołowego oraz recepturę na pasztet z warzyw po gotowaniu tej pysznej zupy. Ten artykuł natomiast pełen jest wskazówek dotyczących poprawnego przechowywania żywności w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/bluecinema
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: money