Łatwy przepis na miękkie świąteczne pierniczki
Korzenne pierniczki są jedną z ulubionych świątecznych potraw. W wielu domach ich przygotowanie wiąże się z wyjątkową oprawą. Zazwyczaj ich pieczenie jest pierwszym momentem, gdy czujemy magię świąt. Zdradzamy prosty przepis na miękkie świąteczne pierniczki, które ucieszą zarówno młodszych jak i starszych smakoszy.
Miękkie świąteczne pierniczki są jednym z pierwszym bożonarodzeniowych wypieków. Powinno się je przygotować na kilka tygodni przez świętami. Listopad jest zatem doskonałym momentem do ich pieczenia. Zdradzamy sprawdzony przepis na ten korzenny smakołyk.
Łatwy przepis na miękkie świąteczne pierniczki
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
2/3 szklanki miodu
1,5 łyżeczki sody
20 g przyprawy do piernika
2 łyżki masła
1 jajko
ok. 2 łyżki ciepłego mleka
Sposób wykonania:
Przesiej mąkę na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj. Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę oraz przyprawy, a następnie masło i jajko.
Dolewając stopniowo po łyżce mleka zagniataj ręką ciasto aż stanie się gładkie i jednolite. Wyrabiaj je przez około 10 minut. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 1/2 cm. Za pomocą foremek wykrajaj pierniczki. A następnie ułóż je na blasze wyłożonym papierem do pieczenia w ostępach ok. 2 cm od siebie. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu) przez około 12 minut.
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na świąteczne ciasta m.in. tradycyjny piernik staropolski oraz wyśmienity korzenny makowiec niezawodnej siostry Anastazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestia smaku