Smakosze.pl Przepisy Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół
canva/Darius Dzinnik, TRICOLORS/East News

Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół

26 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na danie na świąteczny stół? Proponujemy polędwiczkę a la Wellington według przepisu Ewy Wachowicz. Wieprzowina zapieczona z farszem i ciastem francuskim zachwyca soczystością, smakiem i eleganckim wyglądem. Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się świątecznym przepisem na wieprzowinę a la Wellington. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony .

Polędwica Wellington jest tradycyjnym, świątecznym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Mięso zapieczone jest z farszem i ciastem francuskim. Wachowicz przyrządziła danie na świąteczny stół z polędwiczki wieprzowej.

Wieprzowina a la Wellington jest wyśmienitym daniem na Boże Narodzenie. Polędwiczka zapieczona z pieczarkami, boczkiem wędzonym i zawinięta w ciasto francuskie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Wieprzowinę a la Wellington podasz na ciepło oraz jako dodatek do zimnej płyty.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej

  • 150 g boczku wędzonego w plastrach

  • 250 g pieczarek

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • duża cebula

  • ząbek czosnku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • łyżka smalcu

  • żółtko

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Wyśmienite danie na świąteczny stół będzie gotowe błyskawicznie. Efekt zachwyci wszystkich gości

Pieczarki umyj, oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Dodaj pieczarki i smaż kilka minut. Farsz dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki, odstaw.

Polędwiczkę natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na rozgrzanym smalcu, przełóż na talerz. Na dużym kawałku folii spożywczej poukładaj plastry boczku w taki sposób, aby nachodziły na siebie.

Na boczek wyłóż farsz i polędwiczkę. Całość zawiń szczelnie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzoną polędwiczkę przełóż na rozłożone ciasto francuskie i zawiń. Brzegi dokładnie ściśnij, żeby ciasto się nie rozkleiło podczas pieczenia.

Ciasto francuskie posmaruj rozmąconym żółtkiem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Piecz około 30 minut , smacznego.

Pomysł na równie smaczne dania na Boże Narodzenie? Przygotuj bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka . Kucharz do kapusty dodaje jeden bardzo aromatyczny składnik. Do zimnej płyty świetnie sprawdzi się pieczeń z dodatkiem wędzonych śliwek , będzie smaczniejsza od kupnych wędlin.

Wieprzowina a la Wellington
canva/alle12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy