Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół
Szukasz pomysłu na danie na świąteczny stół? Proponujemy polędwiczkę a la Wellington według przepisu Ewy Wachowicz. Wieprzowina zapieczona z farszem i ciastem francuskim zachwyca soczystością, smakiem i eleganckim wyglądem. Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się świątecznym przepisem na wieprzowinę a la Wellington. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony .
Polędwica Wellington jest tradycyjnym, świątecznym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Mięso zapieczone jest z farszem i ciastem francuskim. Wachowicz przyrządziła danie na świąteczny stół z polędwiczki wieprzowej.
Wieprzowina a la Wellington jest wyśmienitym daniem na Boże Narodzenie. Polędwiczka zapieczona z pieczarkami, boczkiem wędzonym i zawinięta w ciasto francuskie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Wieprzowinę a la Wellington podasz na ciepło oraz jako dodatek do zimnej płyty.
Składniki:
-
500 g polędwiczki wieprzowej
-
150 g boczku wędzonego w plastrach
-
250 g pieczarek
-
opakowanie ciasta francuskiego
-
duża cebula
-
ząbek czosnku
-
pół pęczka natki pietruszki
-
łyżka smalcu
-
żółtko
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Wyśmienite danie na świąteczny stół będzie gotowe błyskawicznie. Efekt zachwyci wszystkich gości
Pieczarki umyj, oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Dodaj pieczarki i smaż kilka minut. Farsz dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki, odstaw.
Polędwiczkę natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na rozgrzanym smalcu, przełóż na talerz. Na dużym kawałku folii spożywczej poukładaj plastry boczku w taki sposób, aby nachodziły na siebie.
Na boczek wyłóż farsz i polędwiczkę. Całość zawiń szczelnie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzoną polędwiczkę przełóż na rozłożone ciasto francuskie i zawiń. Brzegi dokładnie ściśnij, żeby ciasto się nie rozkleiło podczas pieczenia.
Ciasto francuskie posmaruj rozmąconym żółtkiem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Piecz około 30 minut , smacznego.
Pomysł na równie smaczne dania na Boże Narodzenie? Przygotuj bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka . Kucharz do kapusty dodaje jeden bardzo aromatyczny składnik. Do zimnej płyty świetnie sprawdzi się pieczeń z dodatkiem wędzonych śliwek , będzie smaczniejsza od kupnych wędlin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję
-
Sałatka gyros bez kurczaka. Z innym mięsem też wyjdzie wyśmienita
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl