Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję
Ryba w galarecie w niejednym domu pojawi się podczas świąt. Wielu z nas decyduje się, by do jej zrobienia wykorzystać karpia. Kulinarni eksperci zachęcają jednak, by wybrać mintaja. Jest o wiele zdrowszy, niedrogi i niezwykle delikatny. Doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznego bulionu.
Jeśli nie macie ochoty na galaretę z karpia, warto rozważyć propozycję doświadczonych szefów kuchni, którzy do zrobienia przysmaku wybierają mintaja. Rarytas wyjdzie znakomity, a zakupy nie zrujnują portfela. Bliscy także go pokochają Skusicie się?
Przepis na pyszną rybę w galarecie
Składniki:
500 g filetów mintaja
2 średnie marchewki
2 małe pietruszki
pół niedużego selera
biała część małego pora
około 100 g groszku konserwowego
25 g żelatyny wieprzowej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić doskonałą galaretę z ryby? Wykorzystajcie mintaja, a będzie pyszna
Rozmrożone i osuszone filety mintaja kroimy na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę, selera i pora myjemy, a warzywa korzeniowe dodatkowo obieramy. Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak by przykryć. Dodajemy przyprawy w kawałku i doprowadzamy do wrzenia.
Wywar gotujemy przez 30-40 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy w plasterki marchewkę z wywaru i układamy ja w naczyniach, w których będziemy przygotowywać galaretę. Odsączamy też groszek konserwowy i do każdej z porcji dodajemy mniej więcej łyżeczkę.
Gotowy bulion warzywny odcedzamy, a następnie ponownie zagotowujemy. Wrzucamy kawałki ryby i podgrzewamy przez 3 minuty. Rybę odławiamy i układamy na warzywach w miseczkach.
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę, a następnie doprawiamy go do smaku pieprzem i solą. Studzimy odrobinę, po czym rozlewamy do naczyń. Przykrywamy je folią, a gdy nieco ostygną, wstawiamy do lodówki. Galaretę z ryby serwujemy na zimno. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne rarytasy z rybą w roli głównej. Koniecznie spróbujcie pysznego śledzia w curry. Być może też skusi was prosty patent na rybę po grecku w wersji roślinnej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska
Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Rodzina oszaleje na jej punkcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama