Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję

Jaka jest najlepsza ryba do ryby w galarecie? Mistrzostwie kuchni wskazują na niedrogą opcję

Ryba w galarecie
canva/

Ryba w galarecie w niejednym domu pojawi się podczas świąt. Wielu z nas decyduje się, by do jej zrobienia wykorzystać karpia. Kulinarni eksperci zachęcają jednak, by wybrać mintaja. Jest o wiele zdrowszy, niedrogi i niezwykle delikatny. Doskonale smakuje w towarzystwie aromatycznego bulionu.

Jeśli nie macie ochoty na galaretę z karpia, warto rozważyć propozycję doświadczonych szefów kuchni, którzy do zrobienia przysmaku wybierają mintaja. Rarytas wyjdzie znakomity, a zakupy nie zrujnują portfela. Bliscy także go pokochają Skusicie się?

Przepis na pyszną rybę w galarecie

Składniki:

  • 500 g filetów mintaja

  • 2 średnie marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • pół niedużego selera

  • biała część małego pora

  • około 100 g groszku konserwowego

  • 25 g żelatyny wieprzowej

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić doskonałą galaretę z ryby? Wykorzystajcie mintaja, a będzie pyszna

Rozmrożone i osuszone filety mintaja kroimy na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę, selera i pora myjemy, a warzywa korzeniowe dodatkowo obieramy. Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak by przykryć. Dodajemy przyprawy w kawałku i doprowadzamy do wrzenia.

Wywar gotujemy przez 30-40 minut na niewielkim ogniu. W tym czasie kroimy w plasterki marchewkę z wywaru i układamy ja w naczyniach, w których będziemy przygotowywać galaretę. Odsączamy też groszek konserwowy i do każdej z porcji dodajemy mniej więcej łyżeczkę.

Gotowy bulion warzywny odcedzamy, a następnie ponownie zagotowujemy. Wrzucamy kawałki ryby i podgrzewamy przez 3 minuty. Rybę odławiamy i układamy na warzywach w miseczkach.

W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę, a następnie doprawiamy go do smaku pieprzem i solą. Studzimy odrobinę, po czym rozlewamy do naczyń. Przykrywamy je folią, a gdy nieco ostygną, wstawiamy do lodówki. Galaretę z ryby serwujemy na zimno. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne rarytasy z rybą w roli głównej. Koniecznie spróbujcie pysznego śledzia w curry. Być może też skusi was prosty patent na rybę po grecku w wersji roślinnej.

Ryba w galarecie jest pyszna
canva/rogkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: