Strzelczyk pokazał przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Najważniejszy jest 1 dodatek
Świąteczny bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz danie doprawia aromatycznymi przyprawami i dusi z dodatkiem grzańca winnego. Tak przyrządzona potrawa błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Takiego bigosu jeszcze nie jadłaś.
Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka wykorzystany w artykule pochodzi z jego oficjalnego kanału, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Danie niezwykły smak zawdzięcza grzańcowi, przyprawom oraz odpowiedniemu gotowaniu. Strzelczyk bigos dusi na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Następnego dnia ponownie gotuje całe danie.
W przepisie na bigos Tomasza Strzelczyka znajdziemy aromatyczne przyprawy, jak ziarna jałowca, cząber oraz jabłko i grzaniec winny. Grzaniec możesz kupić w każdym sklepie, możesz przygotować go również samodzielnie. Półsłodkie wino czerwone podgrzej z pomarańczą, miodem, goździkami, imbirem mielonym i szczyptą cynamonu.
Do bigosu według przepisu Tomasza Strzelczyka wykorzystaj kiszoną kapustę dobrej jakości. Kucharz nie opłukuje jej z wody, dzięki czemu danie ma wyraźny, lekko kwaskowaty smak. Kiszonkę kupuj z beczki. Jeśli masz kapustę w gotowym opakowaniu, zawsze sprawdź jej skład. Nie może być w niej grama octu, ponieważ zepsuje całą potrawę.
Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku jest aromatyczny grzaniec
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
200 g wędzonego boczku
300 g surowego boczku
2 kiełbasy podsuszane
2 cebule
3 liście laurowe
4 ziarna jałowca
kwaśne jabłko
300 ml grzańca winnego
łyżeczka cząbra
garść suszonych grzybów
250 g suszonych śliwek
sól, pieprz ziarnisty
Jak przyrządzić bigos na Boże Narodzenie? Danie jest niezwykle aromatyczne
Surowy boczek w kostkę pokrój razem ze skórką i smaż na patelni. Cebule posiekaj, dodaj do boczku i smaż, aż cebula się zeszkli. Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj suszone śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz ziarnisty, cząber, jałowiec.
Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka z kapustą. Kiełbasę i boczek pokrój i również włóż do pozostałych składników. Do garnka dodaj również przesmażony z cebulą boczek i całość dokładnie wymieszaj.
Wlej grzaniec winny gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3- 4 godziny. Co jakiś czas przemieszaj całe danie, w razie potrzeby dolej odrobinę wody, żeby danie się nie przypaliło. Bigos odstaw na całą noc, żeby składniki dobrze się przegryzły. Następnego dnia bigos ponownie duś na wolnym ogniu przez 2- 3 godziny, dopraw solą i pieprzem, smacznego.
Pomysł na świąteczny obiad? Pieczeń z kurczaka. Mięso jest niezwykle soczyste i delikatne. Przygotuj również schab pieczony ze śliwką. Sprawdzi się i na obiad na ciepło i do zimnej płyty, zamiast kupnych wędlin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania
Koniec z wyrabianiem i zawijaniem. Makowiec bez pieczenia zawsze uda się na 100 procent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube