Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Najważniejszy jest 1 dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2022 12:55

Strzelczyk pokazał przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Najważniejszy jest 1 dodatek

Strzelczyk pokazał podstawowy przepis na bigos bez zbędnych udziwnień. Kluczowy jest 1 dodatek
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/Dar1930

Świąteczny bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz danie doprawia aromatycznymi przyprawami i dusi z dodatkiem grzańca winnego. Tak przyrządzona potrawa błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Takiego bigosu jeszcze nie jadłaś.

Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka wykorzystany w artykule pochodzi z jego oficjalnego kanału, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Danie niezwykły smak zawdzięcza grzańcowi, przyprawom oraz odpowiedniemu gotowaniu. Strzelczyk bigos dusi na najmniejszym ogniu przez 4 godziny. Następnego dnia ponownie gotuje całe danie.

W przepisie na bigos Tomasza Strzelczyka znajdziemy aromatyczne przyprawy, jak ziarna jałowca, cząber oraz jabłko i grzaniec winny. Grzaniec możesz kupić w każdym sklepie, możesz przygotować go również samodzielnie. Półsłodkie wino czerwone podgrzej z pomarańczą, miodem, goździkami, imbirem mielonym i szczyptą cynamonu.

Do bigosu według przepisu Tomasza Strzelczyka wykorzystaj kiszoną kapustę dobrej jakości. Kucharz nie opłukuje jej z wody, dzięki czemu danie ma wyraźny, lekko kwaskowaty smak. Kiszonkę kupuj z beczki. Jeśli masz kapustę w gotowym opakowaniu, zawsze sprawdź jej skład. Nie może być w niej grama octu, ponieważ zepsuje całą potrawę.

Przepis na bigos Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku jest aromatyczny grzaniec

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 200 g wędzonego boczku

  • 300 g surowego boczku

  • 2 kiełbasy podsuszane

  • 2 cebule

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna jałowca

  • kwaśne jabłko

  • 300 ml grzańca winnego

  • łyżeczka cząbra

  • garść suszonych grzybów

  • 250 g suszonych śliwek

  • sól, pieprz ziarnisty

Jak przyrządzić bigos na Boże Narodzenie? Danie jest niezwykle aromatyczne

Surowy boczek w kostkę pokrój razem ze skórką i smaż na patelni. Cebule posiekaj, dodaj do boczku i smaż, aż cebula się zeszkli. Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj suszone śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz ziarnisty, cząber, jałowiec.

Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka z kapustą. Kiełbasę i boczek pokrój i również włóż do pozostałych składników. Do garnka dodaj również przesmażony z cebulą boczek i całość dokładnie wymieszaj.

Wlej grzaniec winny gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3- 4 godziny. Co jakiś czas przemieszaj całe danie, w razie potrzeby dolej odrobinę wody, żeby danie się nie przypaliło. Bigos odstaw na całą noc, żeby składniki dobrze się przegryzły. Następnego dnia bigos ponownie duś na wolnym ogniu przez 2- 3 godziny, dopraw solą i pieprzem, smacznego.

Pomysł na świąteczny obiad? Pieczeń z kurczaka. Mięso jest niezwykle soczyste i delikatne. Przygotuj również schab pieczony ze śliwką. Sprawdzi się i na obiad na ciepło i do zimnej płyty, zamiast kupnych wędlin.

bigos
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube