Połóż cebulę na nakrętce od słoika i natnij w kilku miejscach. Efekt końcowy nie mieści się w głowie
Cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań. Sprytna technika krojenia warzywa oraz kilka przypraw pozwolą wam przygotować z niej prawdziwy rarytas. Jest tak znakomity, że każdy poprosi o przepis.
Chrupiąca cebula z dodatkami
Wyraziste warzywo w aromatycznej panierce może stanowić świetną przekąskę. Jest o niebo lepsze niż znane nam dobrze krążki w cieście, a przygotowanie będzie znacznie prostsze. Warto się skusić.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 100 ml mleka
- około pół szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ulubionych ziół
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Proste składniki znajdziecie z pewnością w swojej kuchni. Wykonanie przysmaku jest równie banalne. Opisujemy je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smakowitą cebulę? Tego sposobu nie znaliście
Cebule pozbawiamy łupiny. Nie odcinając korzenia, starannie go oczyszczamy. Warzywo układamy na wnętrzu pokrywki od słoika i tniemy tak, aby uzyskać co na kształt otwartego kwiatu.
Umieszczamy w misce z chłodną wodą nacięciami do dołu. Moczymy przez 60 minut. Jaja roztrzepujemy, dodajemy mleko. Do osobnej miski wsypujemy około pół szklanki maki ryżowej oraz wszystkie przyprawy.
Wyjęte z wody cebule dokładnie pokrywamy masą jajeczną i obtaczamy starannie w przyprawionej mące . Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju, aż warzywo będzie zrumienione i chrupiące.
Jak podać chrupiącą cebulę?
Do przekąski doskonale pasuje kwaśna śmietana. Możecie ją podać solo albo wymieszać z odrobiną koncentratu pomidorowego. Ziołowy sos pomidorowy też będzie ciekawym dodatkiem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przysmaki z cebuli. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na przysmak z 1808 roku . Zerknijcie też jak przygotować cebulę karmelizowaną . Przyda się nie tylko do pierogów ruskich .