Smakosze.pl Przepisy Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla
fot. Canva

Ponacinaj kiełbasę, zalej marynatą i upiecz. Ta wersja smakuje lepiej niż z grilla

2 maja 2024

Oto najlepszy sposób na przygotowanie kiełbasy jak z grilla, ale używając domowego piekarnika. W tej wersji nic nie tracimy ze smaku, a być może nawet na nim zyskujemy. A taka kiełbasa może zmienić się w pełnowartościową potrawę.

Pieczenie kiełbasy

Majówka to przeważnie pierwsza okazja, by wyciągnąć z garażu grilla i go rozpalić. Wielu z nas jednak – np. osoby pracujące na rozmaitych świątecznych dyżurach – nie zawsze ma tę możliwość. Oto przepis na namiastkę takiego grillowania, czyli kiełbasę z piekarnika. Słowa „namiastka” nie należy tu jednak rozumieć dosłownie, taka kiełbasa nie ustępuje bowiem smakiem grillowanej.

Ma przy okazji jeszcze jedną zaletę. Choć kiełbasa – tłuste mięso – nie należy do najzdrowszych posiłków na świecie, grill dodatkowo nie pomaga naszej diecie. Podczas obróbki na węglu wydzielają się szkodliwe związki, które sprawiają, że grillowanie to raczej grzeszna przyjemność. I że nie należy z nim przesadzać.

pieczenie
fot. Canva
Biedronka potwierdziła. Dziś od 20:00 do 23:30 uwielbiany produkt dostaniesz gratis, będą limity

Kiełbasa z piekarnika jak z grilla

Przedstawiamy przepis na kiełbasę z piekarnika jak z grilla, jest to jednak – jak zawsze w takich sytuacjach – jedynie podstawowa receptura. Manipulując dodatkami i przyprawami możemy osiągać bardzo różnorakie efekty. Razem z kiełbasą można np. upiec ziemniaki .

Składniki

  • Ok. 600 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 100 ml oleju lub oliwy
  • 80 ml bulionu
  • 60 ml miodu
  • 50 g musztardy (np. miodowej lub stołowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Opcjonalnie: 1 kg ziemniaków
  • Sól, pieprz

Pieczona kiełbasa

Kiełbaski nacinamy. Czosnek kroimy w niezbyt grube plasterki (maksymalnie 1 mm grubości) i wkładamy je w nacięcia kiełbasy. W słoiku mieszamy marynatę : płynne składniki (połowę oleju, miód, musztarda) łączymy z przyprawami. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki połączą się w emulsję .

Kiełbasę umieszczamy w torebce (najlepiej zamykanej strunowo) i zalewamy marynatą. Pozbywamy się nadmiaru powietrza , kiełbasę zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy je na co najmniej pół godziny przed pieczeniem, by doprowadzić je do temperatury pokojowej.

Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy pozostałą oliwą lub olejem . Otaczamy ją grubymi piórami cebuli. Jeśli chcemy upiec kiełbasę razem z ziemniakami , dodajemy je także, posypujemy solą i pieprzem.

Na dno naczynia delikatnie wlewamy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Wypróbuj też przepisy na placuszki z cukinii i sernik z wafelkami .

grillowana kiełbasa
fot. Canva
Wrzucam wszystko do jednego garnka i gotuję. Po chwili mam obiad na kilka dni
Pokrój jabłka na plastry i ułóż na herbatnikach. Za ten deser ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy