Smakosze.pl Dieta Poważnie szkodzi zdrowiu, a Polacy je jedzą bez przerwy. Takiego pieczywa unikaj jak ognia
Fot. Shutterstock

Poważnie szkodzi zdrowiu, a Polacy je jedzą bez przerwy. Takiego pieczywa unikaj jak ognia

20 listopada 2024

Akrylamid. Brzmi groźnie? I słusznie. To substancja, która jest na celowniku dietetyków i lekarzy nie od dziś. Badania pokazują, gdzie można ją znaleźć.

Nie jedz przypalonego chleba

Jak powinno się serwować tosty? Filmy pokazujące życie wyższych sfer pokazują często, jak pieczywo, które wyskakuje z tostera, oskrobywane jest ze spalonej warstwy , aż dotrzemy do tej złocistej.

Jednak często nie zwracamy uwagi na przypalone fragmenty, np. tam gdzie nierówno ukrojony chleb był akurat cieńszy albo w okolicach skórki, która zwęgli się szybciej. Jadamy też więcej przypalonych produktów – np. ziemniaki z ogniska.

przypalony tost

Nie chcą mieć Dino w swojej okolicy. Powód zaskakuje, w sprawę zamieszany jest Kościół

To właśnie akrylamid

I co z tego? Bardzo dużo. Substancja, którą nazywamy akrylamidem , powstaje właśnie w niektórych produktach spożywczych, które podnosimy do temperatury już powyżej 120 stopni. Akrylamid jest zaś prawdopodobnie związkiem rakotwórczym i należy wykluczyć go z diety .

Już 20 lat temu badania wskazywały, że akrylamid powstaje nie tylko w przypalonym pieczywie, lecz także innych produktach . Chodzi np. o uprażone orzechy, pieczone ziemniaki, rozgrzaną czekoladę, płatki zbożowe czy kawę.

Niezdrowy przypalony chleb

Akrylamid kumuluje się w organizmie , co oznacza, że im dłużej go jemy, tym więcej go tam jest. Przerwy w jedzeniu nie pomogą się go pozbyć. Dowody na jego szkodliwość nie są jednak jednoznaczne, dlatego określa się go jako „prawdopodobnie rakotwórczy”.

Warto pamiętać, że do wydzielenia się substancji nie jest potrzebne powstanie spalenizny. Wystarczy zaobserwować objawy tzw. reakcji Maillarda , czyli brązowienia produktów pod wpływem temperatury. Jego przykładem jest rumienienie się mięsa .

Poznaj też zdrowotny olej z rokitnika i przepis na rozgrzewającą zupę kalafiorową .

pieczone ziemniaki

Rozgnieć widelcem 2 banany i wsyp wiórki kokosowe. Wyjdzie cudo
Dodaję do jajecznicy i chudnę. Śniadanie jest zdrowe i syci na wiele godzin
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy