Prosty przepis na piernik z dodatkiem kawy zbożowej
Piernik jednoznacznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy w wielu mieszkaniach czuć zapach korzennych przypraw. W poniższym przepisie pokazujemy, jak zrobić to ciasto z dodatkiem kawy zbożowej. Dodanie jej podbija smak korzenny piernika, a także nadaje swój własny zbożowy i lekko kwaskowaty aromat.
Piernik w praktycznie każdym gospodarstwie robi się bardzo podobnie - jego receptura jest zazwyczaj niezmienna. Tym razem warto wprowadzić niewielką modyfikację, która przyczyni się do jeszcze lepszego efektu. Niewielka ilość kawy zbożowej sprawia, że ciasto ma znacznie głębszy i pełniejszy smak.
Niektórym może wydawać się, że klasyczne świąteczne ciasto wymaga mnóstwa pracy i poświęcenia czasu. Tak naprawdę piernik jest banalnie łatwym wypiekiem, którego wykonanie można zmieścić w około jednej godzinie. Wszystkie składniki rozłóż sobie zawczasu na blacie, co ułatwi cały proces.
Przepis na piernik z kawą zbożową
Składniki:
-
125 g masła
-
szklanka cukru
-
2 łyżki miodu
-
6 łyżek powideł śliwkowych
-
2 opakowania przyprawy do piernika
-
1 łyżka kakao bez cukru
-
2 łyżki kawy zbożowej
-
2 łyżki sody oczyszczonej
-
szklanka mleka
-
2 jajka
-
300 g mąki pszennej
Zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza. Formę nasmaruj tłuszczem i obsyp odrobiną mąki. W garnku roztop masło na niewielkim ogniu. Dodaj do niego masło, dobrze wymieszaj i dalej podgrzewaj.
Do tłuszczu dodaj miód, 2 łyżki powideł, przyprawę oraz kakao. Zdejmij garnek z ognia i odstaw go na jedną minutę. Po tym czasie dodaj po kolei sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wymieszaj całość energicznie. Przelej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika. Piecz piernik przez około 45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Wyjmij formę z pieca i ostudź. Przekrój piernik na pół, przełóż go resztą powideł i gotowe. Jeśli chcesz, możesz oblać go polewą z 1 tabliczki czekolady, 1/3 szklanki śmietany 30% i 1 łyżeczki kawy zbożowej. Wszystkie składniki na polewę gotuje się w rondelku i ciepłą polewa ciasto. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Ten tekst wyjawia sposób na ekspresowe pierniczki.
Źródło zdjęcia: canva/muser78, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku