Prosty sposób na lekką i puszystą jajecznicę
Jajecznica stanowi jeden z podstawowych śniadaniowych posiłków - wraz ze świeżą grzanką, smażonym boczkiem oraz soczystymi warzywami jest szybkim, łatwym i pożywnym daniem. Wiele osób zastanawia się jednak jak ją najlepiej przygotować. Doskonała jajecznica wychodzi, gdy wlewa się jajka na zimną patelnię.
Jajecznica jest znana każdemu, w końcu tak ugotowane jajka można znaleźć w każdym zakątku świata. W jajach znajdują się praktycznie wszystkie substancje odżywcze, potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu poza witaminą C.
Może się wydawać, że danie to nie wymaga żadnego specjalnego traktowania, lecz aby móc cieszyć się idealną konsystencją i smakiem, warto znać kilka tricków. Dzięki nim nie tylko będziesz jadał smaczniej - twoi domownicy będą zachwyceni dziełem, które podałeś do stołu.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Jajecznica w najlepszym wydaniu
Klasyczna jajecznica składa się z 3 podstawowych składników: jajek, masła oraz soli. Takie połączenie jest jednym z gwarantów delikatnego smaku i gładkiej konsystencji. Drugą ważną zasadą jest rozpoczęcie gotowania od zimnej patelni.
Na początku należy wbić jajka do miski i roztrzepać je, aż stworzą jednorodną masę. Nie wolno ich jednak jeszcze solić, gdyż w innym wypadku gotowy posiłek będzie wodnisty i niesmaczny. Następnie na patelnie wykłada się zimne masło.
Do masła wlewa się roztrzepane jajka i dopiero wtedy stawia się naczynie na palniku - od tego momentu nie należy przestawać mieszać. Ciągłe mieszanie sprawia, że jajecznica uzyskuje kremową konsystencję, jak po dodaniu śmietany.
Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.
Zbyt wysoka temperatura? Natychmiast zdejmij naczynie z ognia
Jeśli zauważysz, że jajka ścinają się zbyt szybko, zdejmij patelnię z palnika, zmniejsz moc palnika i nie przestawaj mieszać. Do mieszania świetnie nadaje się silikonowa szpatułka, która delikatnie rozbija ewentualne grudki.
Po 10 minutach smażenia, danie jest gotowe. Powyższego sposobu używa chociażby znany szkocki restaurator Gordon Ramsay - to pokazuje, że taka metoda jest prawdopodobnie najlepszą ze wszystkich.
Po przełożeniu jajek na talerz można je w końcu posolić. Wystarczy jedna szczypta soli, aby wzmocnić smak potrawy. Wraz z ewentualnymi dodatkami, jak tost z odrobiną masła, chrupiącym bekonem i świeżo zaparzoną kawą, posiłek staje się prawdziwą ucztą.
Źródło: BarrySeward, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl